Studentka vyhrála brigádu snů – práci v jaderné elektrárně

15.02.2013 | , ČEZ
STUDENT


Vyzkoušet si „nanečisto“, jaké to je pracovat v jaderné elektrárně? Jedinečnou příležitost nabídla talentovaným studentům společnost ČEZ ve své unikátní soutěži COOL brigáda.

Díky aplikaci, umístěné na facebookové stránce Práce v ČEZ, se studenti mohli stát virtuálními brigádníky v jaderné nebo uhelné elektrárně, experty v distribuci či obnovitelných zdrojích. Vítězkou se stala budoucí jaderná inženýrka, Iveta Matějů, která na dva týdny vyměnila vysokoškolské učebny za práci v jednom z útvarů Jaderné elektrárny Temelín. Podobná výhra čeká na další tři studenty.

Studentka Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Praha ze Soběslavi nastoupila do útvaru Licencování - Výstavba jaderných elektráren na Jaderné elektrárně Temelín. Kromě seznámení s činnostmi a pracovní náplní útvaru budoucí jaderná energetička studuje dokumenty k projektu výstavby nového jaderného zdroje v lokalitě Temelín. „Brigádou jsem si rozšířila přehled o činnostech souvisejících s výstavbou nových bloků, předpokládám, že tyto informace bych mohla využít i ve škole,“ říká Iveta Matějů.

Během dvou týdnů má studentka jedinečnou možnost poznat jako jediný člověk z běžné veřejnosti, jaký je každodenní provoz v jednom z útvarů Jaderné elektrárny Temelín. „Iveta se nás na cokoliv může zeptat a my jsme připraveni na její otázky odpovědět. Podrobně se věnujeme tématům, která jí zajímají ve větším detailu, například v souvislosti s jejím studiem a zpracováním diplomové práce. Ivetu čeká i návštěva jaderné elektrárny Temelín, kde si kromě stávajících bloků prohlédne i místo pro výstavbu plánovaných nových bloků,“ přibližuje Jan Hora z útvaru licencování, Výstavba jaderných elektráren, ČEZ, a.s., Jaderná elektrárna Temelín. Studentka si díky soutěži zvýšila svoji šanci stát se v budoucnosti jedním ze zaměstnanců jaderné elektrárny. Další informace z brigády přináší rozhovor se studentkou na www.temelinky.cz.

Více o soutěži COOL brigáda

Soutěž Cool brigáda probíhala od 10. září do 19. října 2012. Hlavním komunikačním kanálem byla aplikace na facebookové stránce Práce v ČEZ. Každý soutěžící se mohl stát on-line brigádníkem, pokud prošel virtuálním pohovorem. Poté na něj čekaly kvízové otázky a úkoly z klíčových oblastí činnosti Skupiny ČEZ. V roli pracovníka jednotlivých úseků výroby či distribuce energie sbíral body za zábavné, napůl fantazijní úkoly odrážející reálné situace, které běžně řeší pracovníci elektráren. Čtyři nejlepší pracanti získali možnost skutečné brigády ve Skupině ČEZ a dalších sedm pozvánku na individuální exkurzi. Aplikace zaujala celkem 4 845 lidí, pracovním pohovorem úspěšně prošlo 3 480 z nich. 61 % uživatelů bylo ve věku 18 až 25 let, což potvrzuje zájem mladých o techniku.

Pro ty, kteří si aplikaci nestihli vyzkoušet, je připravena její nesoutěžní verze. Ta je přístupná na adrese: http://apps.facebook.com/cez-brigada/

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT