Co všechno přinese studijní pobyt v zahraničí

15.02.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Uzávěrka přihlášek na studijní pobyty a stáže Erasmus se blíží, všichni studenti, kteří plánují výjezd v akademickém roce 2013/2014, musí být vybráni do začátku března. Důvodů, proč vyjet na studijní pobyt do zahraničí je nespočet.

Začněme těmi praktickými

Zdokonalíte své jazykové dovednosti – sami zjistíte, o kolik rychleji a snadněji se rozpovídáte, když vám nic jiného nezbývá.

Dostanete se k větší nabídce kurzů a seminářů a rozšíříte svůj odborný rozhled – lišit se bude i samotné studium – jeho struktura, přístup pedagogů i spolužáků. Může vám to nemálo přinést po odborné stránce (jiné úhly pohledu na problém nebývají od věci), třeba vás překvapí i celý chod akademického života. Většina pracovních setkání v Brazílii začíná rituálem přípravy a společného popíjení maté (značně povzbuzujícího nápoje z cesmíny paraguajské), typické nádoby s nápojem jsou nedílnou součástí vysokoškolských přednášek a seminářů.

Nezní to jako osvěžující změna?

Když si místo pobytu budete vybírat podle školy, můžete se zúčastnit seminářů a přednášek vědců a pedagogů, o kterých byste doma jenom četli, zaměřit se na těch několik měsíců na téma, které vás zajímá ze všeho nejvíc, a celkově zvýšit svou motivaci ke studiu.

Vylepšíte své šance na trhu práce – studijní pobyt na prestižní univerzitě se bude dobře vyjímat ve vašem životopise.

Nemusíte se bát „ztraceného roku“ – čas strávený v zahraničí se vám započítává do studia.

Osobní důvody aneb čemu se naučíte vně přednáškových sálů

Především samostatnosti. Ale přitom stále v bezpečném prostředí s vědomím, že se o vás někdo stará. Máte nárok na vedoucího, studijního poradce, tutory z řad místních studentů, kteří by vám měli pomoci s byrokratickými úklady i s řešením nečekaných situací. Je to taková zkouška života na vlastní pěst nanečisto. Musíte si poradit s věcmi, o které se doma vůbec nemusíte starat, dorozumět se v cizím jazyce, i když vám třeba není nejlíp a nepropadnout panice, když se něco nedaří.

Sebevědomí – nutnost reagovat na nečekané situace a orientovat se v neznámém prostředí s sebou přináší i pocit úspěchu a vědomí, že se jen tak neztratíte.

Dostanete se do skupiny studentů z celé Evropy a s trochou štěstí (nebo nadsázky) i z celého světa. Krom toho, že si procvičíte angličtinu a schopnost porozumění některým specifickým akcentům, si rozšíříte obzory a třeba i získáte přátele na celý život.

Co ještě získáte

Krom přátelství i kontakty do budoucna – dost možná se pak budete moci vrátit a nějakou dobu v cizině pracovat, nebo si díky absolvovanému studiu vylepšit životopis a s ním i šance na získání práce, která vás bude těšit.

Je z čeho vybírat

Vždy záleží na jednotlivých programech a/nebo kontaktech vaší katedry, například pro Erasmus – nejrozšířenější a nejsnáze přístupný výměnný program – jsou nutné bilaterární dohody mezi zapojenými zeměmi, přes Freemovera si ale můžete zařídit studijní pobyt takřka kdekoliv – záleží jen na vaší iniciativě, schopnosti sehnat si pozvání do zvolené země a ochotě prokousat se poněkud vyšším stohem formulářů. Při výběru se tedy zdaleka nemusíte omezovat „jen“ na státy Evropské unie. Přímo na mimoevropské země je zaměřen program Erasmus Mundus; tak proč nestudovat v Brazílii nebo v Kyrgyzstánu?

Život někde jinde

Poznání „cizích“ krajů zevnitř, během delšího pobytu, je jedním z hlavních lákadel zahraničního studia. Oproti klasické dovolenkářské cestě do zahraničí, v jejímž rámci máte vyčleněny dva dny na hlavní město (hlavně se nezapomenout vyfotit před nejznámějším památníkem) a týden na zbytek země, je to ohromný rozdíl. Několik měsíců na jednom místě už znejasňuje hranice mezi domovem a cizinou, dává příležitost chápat a přijímat i zvyky, které se na první pohled zdají podivné a nedůvěryhodné, a dostat se na místa, která turistům uniknou. Pokud váháte a zajímají vás zkušenosti studentů, kteří výměnný pobyt (zde konkrétně Erasmus) absolvovali, projděte si Databázi závěrečných zpráv programu Erasmus. Databáze vám přijde vhod i při výběru konkrétní univerzity a řešení praktických otázek, které s rozhodnutím přijdou.

V každém případě je studium v zahraničí příležitost k nezaplacení!

Autor článku

Tereza Dědinová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT