Mezi firmami je největší zájem o absolventy strojírenství a IT oborů

25.02.2013 | , SSŠVT
STUDENT


Evidence na úřadech práce v Česku k poslednímu lednovému dni zaznamenala více než 35 tisíc absolventů škol. Podle portálu Profesia.cz personalisté hledají nejčastěji v databázích životopisy čerstvých absolventů středních škol oboru strojírenství, elektrotechniky a energetiky a informačních technologií. Zájem o studenty potvrzují i zástupci Soukromé střední školy výpočetní techniky na pražském Proseku. Naprostá většina jejích studentů nekončí na úřadu práce.

K poslednímu lednu letošního roku bylo evidováno na úřadech práce po celé republice 35 524 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Pracovní portál Profesia.cz hodnotil jejich šance na trhu práce z hlediska počtu vyhledávání životopisů uchazečů.

Podle výsledků životopis čerstvých absolventů vysokých škol si v průměru prohlédlo 11 společností. Přestože velký počet nezaměstnaných snížil aktivní vyhledávání životopisů absolventů středních škol a zaměstnanců s praxí, průměrně 9 společností si prohlédlo životopisy středoškolských uchazečů z oboru informačních technologií.

Výsledek značí stále velký zájem o absolventy, který mohou potvrdit i střední školy zaměřující se na IT obory. „Nezaměstnanost studentům SSŠVT skutečně nehrozí. K tomuto dni nalezli práci prakticky všichni naši absolventi, aniž by byli evidování na úřadu práce,“ potvrdil ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze Martin Vodička. Přispívá k tomu prý i to, že má škola dlouholetou tradici a snaží se skloubit znalosti s praktickou výukou.

Každý absolvent je schopný se uplatnit v mnoha odvětvích oboru IT. Každý student, který se v budoucnu chce tímto atraktivním oborem zabývat, se musí naučit nejen široký základ a obecné znalosti, nýbrž i odbornost,“ míní Martin Vodička z SSŠVT.

Společnosti jsou s kvalitou absolventů spokojené. „Jakožto dlouholetý zaměstnavatel v oboru IT a telekomunikací s potěšením sledujeme vzrůstající kvalitu uchazečů z řad čerstvých absolventů českých středních i vysokých škol. Poměr kvality poptávky a nabídky se na trhu práce z našeho pohledu vyrovnává,” říká Martina Setunská z firmy Dial Telecom.

Autor článku