Více než polovina mladých lidí po ukončení studií zůstává u rodičů

27.02.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Mladí Češi do 26 let nejčastěji bydlí u rodičů. Týká se to nejen studentů (56 %), ale i těch, kteří již vzdělávací proces ukončili (51 %). Pětina vysokoškoláků mezi 20 - 26 lety si bydlení pronajímá, pětina nevysokoškoláků v tomto věku nějaký byt či dům vlastní. A téměř 70 % mladých lidí ve věku 20 - 26 let, kteří již nestudují a odstěhovali se od rodičů, žije se svou drahou polovičkou.

Vyplývá to z nejrozsáhlejší syndikované studie TRU, která mapuje postoje, názory, hodnoty, oblibu značek i spotřební zvyky mladých lidí i v České republice.

Po ukončení středoškolského studia se od rodičů odpoutávají přibližně dvě pětiny těch, kteří ve studiu pokračují na VŠ - míří buď do pronájmu, nebo na kolej. Pouze 3 % z nich už vlastní nemovitost, kterou obývají. V tom se nejvíc liší od svých nestudujících vrstevníků - ti si stejným dílem bydlení pronajímají, nebo je přímo vlastní," uvádí Eva Králová, hlavní autorka studie z dílny TNS AISA. „S tím také souvisí fakt, že pro mladé lidi jsou dnes velké téma hypotéky a půjčky. Oproti loňsku si mnohem více uvědomují cenu peněz, učí se vyjít s menším kapesným než dříve. Podle všeho mama-hotel není pro všechny první volba, mnoho mladých lidí u rodičů zůstává nejen z pohodlnosti, ale do velké míry i z ekonomických důvodů," dodává Eva Králová.

Ti, kteří s rodiči nebydlí, volí nejčastěji soužití se svou drahou polovičkou (přítelem, přítelkyní, manželem či manželkou) nebo s kamarády. Jen zanedbatelné procento uvádí, že žije s rodiči svého partnera.

Autor článku