Gazprom chce mít do konce roku smlouvu o dodávkách plynu do Číny

27.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. února (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom chce mít do konce letošního roku smlouvu o dodávkách suroviny do Číny. Obě země spolu v této záležitosti jednají už několik let, rozhovory se jim ale nikdy nepodařilo uzavřít. Gazprom by chtěl začít do Číny dodávat minimálně 38 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Rusové jednají s čínskou státní energetickou společností China National Petroleum Corporation (CNPC). Gazprom chtěl původně na čínský trh ročně dodávat 68 miliard metrů krychlových plynu, s CNPC se ale zatím dohodl jen na 38 miliardách.

Gazprom je největším producentem zemního plynu na světě, zatímco Čína je největším spotřebitelem této suroviny. Rusko se snaží navázat s Čínou těsnější obchodní vztahy, z části i proto, že západní Evropě se chce ze závislosti na ruských surovinách vyvázat.

"Gazprom a CNPC se dohodly, že urychlí jednání o dodávkách ruského zemního plynu východní trasou. Cílem je uzavřít do konce roku 2013 smlouvu o nákupu a prodeji," uvedl Gazprom, jehož cituje agentura Reuters.

Firma stále počítá s tím, že se postupně dostane na původní předpoklad dodávek, tedy zhruba 68 miliard kubíků plynu ročně. Na této úrovni by chtěl Gazprom být v roce 2015. Pokud se mu to podaří, bude na čínský trh dodávat ekvivalent skoro poloviny objemu zemního plynu, který teď prodává v Evropě.

Akcie Gazpromu na zprávu reagovaly růstem asi o jedno procento. Vedly si tak lépe než zbytek trhu, který setrvával blízko předchozího závěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK