Co týden dal? Češi se bojí utrácet

01.03.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Statistika ČNB ukazuje, že Češi se v prvním měsíci letošního roku rozhodli šetřit. V lednu rostl jak objem jednodenních vkladů domácností u bank a finančních institucí, tak i objem vkladů na účtech s výpovědní lhůtou. Pozitivní je, že dluhy domácností u bank a finančních institucí v lednu poprvé od září 2001 meziměsíčně klesly. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Mezinárodní měnový fond (MMF) patrně zhorší výhled americké i globální ekonomiky, pokud začnou ve Spojených státech platit automatické rozpočtové škrty. Taková pravděpodobnost je velmi vysoká, protože lhůta pro dohodu, která by škrtům zabránila, končí v noci na pátek amerického času. Dopady takzvaného sekvestru, jak se automatickým škrtům říká, podle fondu pocítí hlavně obchodní partneři USA.
Více informací

Irsko a Portugalsko by mohly dostat víc času na splacení krizových úvěrů. Řekl to předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, podle něhož by takový krok mohl oběma zemím pomoci s hladkým návratem na kapitálové trhy. Irsko a Portugalsko dostávají mezinárodní finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a ostatních členských zemí eurozóny.
Více informací

Výnosy italských státních dluhopisů se splatností deset let se v dnešní aukci vyšplhaly v průměru na 4,83 procenta. Dostaly se tak nejvýše od loňského října, ačkoliv zůstávají pod psychologicky důležitou hranicí pěti procent.
Více informací

Ekonomická nálada v eurozóně se v únoru již čtvrtý měsíc za sebou zvýšila. Hodnota nevyřízených zakázek firem roste a nálada byla lepší mezi podnikateli i spotřebiteli Vyplývá to z měsíčního průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Evropská komise.
Více informací

Americké banky loni dohromady vydělaly 141,3 miliardy dolarů (asi 2,76 bilionu Kč), což je nejvíce od roku 2006. To znamená, že bankovní sektor v USA už se plně zotavil z následků finanční krize let 2007 až 2009 a vydělává víc, než před krizí. Ukazují to data Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC).
Více informací

Americká centrální banka (Fed) má v úmyslu nadále držet základní úrokové sazby v blízkosti nuly. Zákonodárcům to řekl její šéf Ben Bernanke, který v bankovním výboru Senátu přednesl pololetní zprávu o měnové politice. Za riziko ale Bernanke označil automatické škrty ve státních výdajích, k nimž se teď schyluje. Platit mají začít od března, pokud se politici ještě nedohodnou na jiném řešení.
Více informací

Polsko učiní rozhodnutí ohledně přijetí eura po volbách v roce 2015. Do té doby se bude soustředit na plnění podmínek pro vstup do eurozóny. Uvedl to polský prezident Bronislaw Komorowski na společné tiskové konferenci s premiérem Donaldem Tuskem po zasedání vlády, které se zabývalo polskou strategií ohledně jednotné evropské měny.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Posledních 7 dní doma

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v lednu poprvé od září 2001 meziměsíčně klesly. Snížily se o 2,6 miliardy korun na 1,16 bilionu Kč. Proti loňskému lednu byly ale vyšší o 42 miliard korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky. V září 2001 činila výše zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí 123,6 miliardy korun.
Více informací

Změny v poskytování investičních pobídek, které navrhuje Evropská komise, by od roku 2017 znamenaly zánik veřejné podpory projektů v některých tuzemských regionech. Na konferenci Investiční pobídky v ČR to řekl vedoucí oddělení investic na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) Jan Hana.
Více informací

Penzijním fondům loni stoupl meziročně zisk o šest procent na 4,83 miliardy korun. Na důchod si spořilo rekordních 5,15 milionu Čechů, o víc než půl milionu víc než na koci roku 2011. ČTK o tom informovala Asociace penzijních fondů (APF).
Více informací

Tuzemské banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli poplatkům za vedení úvěrových účtů. Několik lidí žalovalo banky v rámci projektu Jdeto.de, na konci minulého týdne podalo několik žalob o vrácení poplatků občanské sdružení Nekalé-Praktiky.cz. ČTK to sdělili zástupci obou iniciativ. Žalobu kvůli zrušení poplatku za vedení a správu úvěru podal už dříve spotřebitelský časopis dTest, poplatek považuje za nezákonný.
Více informací

Vláda schválila novelu zákona o majetku České republiky. Část novely vychází ze zadání protikorupční strategie vlády. Norma zavádí mimo jiné centrální registr majetku státu a centrální registr administrativních budov. V tiskové zprávě o tom informovala místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí Karolína Peake.
Více informací

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil Sněmovně, aby zamítla vládní návrh změn ve stavebním spoření. Jde například o to, že stavební spoření by vedle stavebních spořitelen mohly nabízet i univerzální banky. Návrh na zamítnutí vznesl sociální demokrat Alfréd Michalík a výbor ho schválil, protože opoziční poslanci měli početní převahu.
Více informací

Železniční dopravci chtějí slevy pro studenty platit z vlastních peněz i v případě, že by jim stát přestal doplácet rozdíl mezi studentským jízdným a cenou obvyklou. O zachování studentských jízdenek uvažují Leo Express, RegioJet i České Dráhy, zjistila ČTK. Mladá fronta Dnes napsala, že ministerstvo dopravy připravuje nový cenový výměr, který nebude poskytování slev pro studenty a žáky dopravcům nařizovat.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU