Švédský Vattenfall propustí 2500 lidí, z toho nejvíc v Německu

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 6. března (ČTK) - Švédská energetická skupina Vattenfall chystá rozsáhlé propouštění. Dotkne se až 2500 lidí, což je kolem sedmi procent celosvětové pracovní síly firmy. Nejvíc zaměstnanců přijde o práci v Německu, další pak ve Švédsku a Nizozemsku. Vattenfall je ve vlastnictví státu.

Firma chce počet zaměstnanců snížit do konce příštího roku. Cílem je celkový pokles nákladů a zvýšení konkurenceschopnosti. Podnik už v minulých letech začal prodávat majetek, zbavil se například aktivit v Polsku, které prodal tamním energetickým firmám.

Vattenfall se potýká s vysokými dluhy a negativně na něj doléhá také dřívější rozhodnutí Německa přestat využívat jadernou energii. Management už také rozhodl, že je nutné odepsat některé akvizice, které se nevyvíjejí podle původních představ.

Firma chce v letošním roce omezit náklady asi o tři miliardy švédských korun (SEK; asi 9,2 miliardy Kč). O dalších asi 1,5 miliardy SEK (zhruba 4,6 miliardy Kč) se mají náklady snížit příští rok.

"Předpokládáme, že tato opatření do konce roku 2014 sníží celkový počet zaměstnanců asi o 2500," sdělil podle agentury Reuters podnik. V Německu se počet zaměstnanců sníží asi o 1500, ve Švédsku o 400 a v Nizozemsku asi o 500.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK