Swatch může omezit prodej strojků konkurenci, rozhodl úřad

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Grenchen (Švýcarsko) 6. března (ČTK) - Švýcarská společnost Swatch Group získala od tamního antimonopolního úřadu (Weko) souhlas omezit prodej svých strojků konkurenci. Firma uvedla, že už nechce dělat ostatním výrobcům hodinek supermarket, kam si může každý přijít, nakoupit kvalitní strojky a pak firmě konkurovat. Swatch hodlá prodej strojků své konkurenci postupně zastavit úplně.

"Dosáhli jsme dohody. Dalším krokem bude dostat ten případ před celou komisi Weko, což očekáváme někdy do konce března," řekl na tiskové konferenci právní zástupce Swatch Group Hanspeter Rentsch. Swatch je největším výrobcem náramkových hodinek na světě, vedle luxusních značek se zaměřuje na levnější modely pro masový trh.

Mluvčí antimonopolního úřadu Patrik Ducrey dohodl potvrdil, nic bližšího k ní ale podle agentury Reuters neřekl. Dohodu ještě bude muset schválit celá komise úřadu. Konečné vyjádření se očekává do letních prázdnin, tedy zhruba do července.

K luxusním značkám, které Swatch vyrábí, patří například Omega nebo Longines. Pokud si konkurence od Swatch koupí strojky, má pak možnost psát si na své výrobky "Swiss Made" (vyrobeno ve Švýcarsku). Pokud budou rivalové chtít tento nápis používat i nadále, budou si muset najít vhodnou náhradu. To by hlavně v počáteční fázi mohl být problém.

Krok skupiny Swatch se dotkne hlavně značek, které vlastní největší světový výrobce luxusních doplňků LVMH, tedy Tag Heuer, Hublot a Zenith. LVMH se začala výrobě luxusních hodinek věnovat teprve v roce 1999 a zatím ji nemá tak propracovanou, jako její rivalové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK