Šéfem České obchodní inspekce byl jmenován Vladimír Velčovský

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Ústředním ředitelem České obchodní inspekce (ČOI) byl jmenován Vladimír Velčovský (46), do funkce nastoupí v pátek. Nahradí Marka Pickara, který byl vedením inspekce pověřen od počátku loňského prosince. ČTK to dnes sdělila Veronika Forejtová, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, kterému ČOI podléhá.

Velčovský působil v české armádě, například jako ředitel akvizičního úřadu ministerstva obrany a zástupce náměstka ministra pro ekonomiku. Po ochodu z armády zastával manažerské pozice v několika společnostech. V současnosti se zabývá poradenstvím mimo jiné pro ekonomiku, obchod, veřejné zakázky a outsourcing. Vystudoval ekonomickou fakultu na Vysoké škole pozemního vojska ve Vyškově a je absolventem několika zahraničních akademií, uvedla Forejtová. Podle televize Prima Family je Velčovský prezidentem šumperského hokejového klubu.

"V pozici ústředního ředitele ČOI se chci zaměřit na předcházení problémů v oblasti ochrany spotřebitele a rychlou reakci na podněty zvenčí," uvedl Velčovský. Inspekce by podle něj měla zlepšit svou komunikaci s občany, firmami i MPO. "Důležitým cílem ČOI musí být také pomáhat výrobcům, dodavatelům a prodejcům při zavádění nových výrobků či služeb na náš trh," dodal.

ČOI je kontrolním orgánem státní správy. Kontroluje právnické a fyzické osoby, které prodávají či dodávají výrobky a zboží na vnitřní trh. Zároveň monitoruje dodržování zákona v poskytování služeb.

ČOI předloni provedla celkem 47.350 kontrol a různé nedostatky našla při třetině z nich. Za zjištěné prohřešky v roce 2011 inspekce uložila 13.982 pokut v celkové hodnotě 60,2 milionu korun. Výroční zprávu za loňský rok zatím nezveřejnila.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK