Energo-Pro prý v Bulharsku zneužila své dominantní postavení

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 7. března (ČTK) - Česká energetická společnost Energo-Pro zneužila v Bulharsku své dominantní postavení na trhu, když loni odstřihla od dodávek elektrické energie vodárenskou společnost v Dobřiči na východě země. Dnes to podle portálu Novinite.com oznámil tamní úřad pro ochranu hospodářské soutěže (KZK). O případné pokutě tato kontrolní instituce rozhodne poté, co prozkoumá námitky energetického koncernu.

KZK vyčetl české firmě, že loni v září přerušila dodávky elektřiny do čerpacích stanic vodárenského a čisticího provozu v Dobřiči, ačkoli toto zařízení platilo opožděné faktury podle splátkového kalendáře. KZK v této souvislosti zdůraznil, že společnost Energo-Pro věděla, že dluhy vodárenského zařízení vznikly tím, že firma sama nedokázala včas vymoci své pohledávky. Energo-Pro také měla vzít v úvahu "dobře míněné snahy" vodohospodářů o placení faktur ve splátkách.

KZK také připomněl článek 67 bulharského energetického zákona, podle kterého musí být činnost energetických distributorů v souladu s veřejnými zájmy. Energo-Pro tak podle kontrolního úřadu neměla připravit vodárny o elektřinu, neboť tím zanechala stovky řádně platících zákazníků bez dodávek vody.

Proti zmíněnému vyjádření KZK se podle Novinite.com není možné odvolat. Energo-Pro má nicméně 30 dní na to, aby předložila své připomínky a námitky, na jejichž základě KZK může své stanovisko přehodnotit. Případné uložení pokuty má být výsledkem veřejné diskuse. ČTK vyjádření firmy zjišťuje.

Energo-Pro a další českou společnost ČEZ spolu s rakouskou firmou EVN nyní kvůli možným pochybením prošetřuje bulharská prokuratura. Vyšetřování by mělo být uzavřeno do dvou týdnů. Všechny tři společnosti v uplynulých týdnech čelily masovým protestům Bulharů, kteří demonstrovali proti údajně předraženým cenám za elektřinu. Distributorovi elektrické energie ČEZ navíc hrozí v Bulharsku odebrání licence, český koncern všechna obvinění odmítá.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK