Naučte se dodržovat své studijní i jiné plány

08.03.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Také si každý rok říkáte, že se budete na zkoušky učit včas, najdete si brigádu a časově ji i se školou budete zvládat, budete chodit na přednášky a dělat si zápisky – a pak to nedodržíte? Možná potřebujete systém, který vám pomůže mít přehled o svých úkolech a dodá vám větší motivaci je dodržovat. Naštěstí takové existují!

Nemáte přehled o svém čase? Udělejte si ho

Pokud se vám čas nějak „ztrácí“ a pak pokaždé nestíháte, zkuste si alespoň po dobu několika dní zapisovat, co jste v jakou dobu a jak dlouho dělali. Možná zjistíte, že svůj čas nevyužíváte zdaleka efektivně – a pak pomůže si dopředu načrtnout časový plán na nejbližší období, pro začátek třeba týden. Při plánování na delší dobu se snadno může stát, že se objeví nové povinnosti, bude potřeba plán změnit a on se nakonec po přílišném množství úprav zhroutí.

Zvlášť když potřebujete zvládnout více věcí najednou (například se během jednoho týdne naučit na dvě zkoušky, napsat esej, přečíst co nejvíc zdrojů k závěrečné práci, zajít do knihovny, připravit si prezentaci na seminář aj.), je vhodné si čas alespoň částečně rozplánovat předem – a rozhodně nevynechat rezervy pro případ, že by se něco protáhlo, objevilo se nečekaně něco naléhavého, nebo jste si prostě potřebovali oddechnout. Ani odpočinek by v rozvrhu neměl chybět. Plán si podrobně rozepište s přesnými hodinami, případně vložte do používaného kalendáře – například Google Calu či iCalu.

Užitečné aplikace k úkolům a time managementu

Rádi byste se určitou dobu před zkouškou učili třeba tři hodiny denně, ale máte potíže tento plán dodržet? Zkuste využít program, který vám s udržením rozvrhu pomůže. Vyzkoušejte například GoalTracker, šikovnou aplikaci dostupnou zdarma pro telefony a tablety s operačním systémem Android. Můžete si zadat celou řadu úkolů typu splněno ano/ne v určitou dobu, nebo číselného typu – například se po dobu jednoho týdne učit celkem 21 hodin, tedy v průměru 3 hodiny denně. A pokud nechcete riskovat, že celkový počet budete dohánět na konci týdne, nastavte si třeba událost s názvem „Učení 3 hodiny denně“ jako ano/ne úkol. Aplikace vám denně v určenou dobu nastavené úkoly připomene. Velmi podobně, pokud nemáte smartphone, funguje i webová stránka joesgoals.com.

Podobnou funkci plní i web 42goals.com, který má kromě verze zdarma i placenou variantu se širším repertoárem služeb – obsáhlejší grafickou vizualizací plnění stanovených úkolů, sdílením s přáteli, novými typy úkolů, možností nastavení skupinových úkolů spolu s dalšími uživateli 42goals či exportem do CSV s řazením dle priority. Program Week Plan, dostupný na weekplan.net, zase nabízí velmi minimalistický nerozptylující design spojený s funkčností – seznamy úkolů, kalendářem a možností si nastavit denní zasílání e-mailu s otázkou, jak se vám ten den dařilo úkoly plnit. Slovní odpověď se vám ukládá do „deníku“, díky němuž můžete získat mnohem snazší přehled o své produktivitě. Androidí aplikace Timesheet – Time Tracket vám zase umožní si jednoduše ukládat množství času stráveného na různých typech práce. Stačí vždy na začátku i na konci práce kliknout. Samozřejmostí je možnost vkládat přestávky a poznámky i generování grafů produktivity.

A pokud se vyhýbání se nejbližším povinnostem opravdu nedokážete úplně zbavit, můžete jej alespoň částečně přetvořit ve výhodu a prokrastinovat produktivněji. Mějte pak vždy po ruce hned několik věcí, kterým byste se rádi věnovali, a pokud budete mít v určitou chvíli například nepřekonatelnou nechuť k učení jedné látky, vezměte si třeba knihu, kterou jste si už dlouho chtěli přečíst, zacvičte si, učte se chvíli na jiný nadcházející předmět, vytřiďte si výpisy z účtu nebo mějte připravenou jinou užitečnou činnost, kterou byste stejně v nejbližší době potřebovali dodělat; vyhněte se tím prokrastinaci v danou chvíli nepotřebným úklidem, sledováním seriálů nebo jinou neproduktivní aktivitou. Ze všeho nejlepší je ale zvládnout povinnosti včas – a k tomu mohou co nejpřehlednější seznamy a systémy na připomínku úkolů pomoci. Běžný kalendář a jednoduchý to-do list jsou sice užitečné, ale aplikace jako GoalTracker jsou v udržování produktivity přeci jen účinnější.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT