Maloobchodní tržby v USA rostly v únoru nejrychleji za pět měsíců

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. března (ČTK) - Maloobchodní tržby v USA rostly v únoru nejrychleji za pět měsíců. Američané kupovali více automobilů i dalšího zboží i v době, kdy platili více za benzin. To podle analytiků naznačuje, že výdaje spotřebitelů budou silné v celém prvním čtvrtletí, a to navzdory vyšším daním. Meziměsíčně se tržby v únoru zvýšily o 1,1 procenta, nejvíce od září, po lednovém růstu o 0,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali v únoru zvýšení tržeb jen o půl procenta. Jádrové tržby, které nezahrnují prodej automobilů, benzinu a stavebního materiálu, stouply o 0,4 procenta. V lednu vzrostly o 0,3 procenta.

Příjmy prodejců aut se minulý měsíc zvýšily o 1,1 procenta, když v lednu klesly o 0,3 procenta. Bez automobilů celkové tržby stouply o procento, což byl rovněž nejvyšší růst za pět měsíců.

Vysoké ceny pohonných hmot pak pomohly k růstu tržeb čerpacích stanic o pět procent, nejvíce od srpna. V lednu se tržby u čerpacích stanic zvýšily jen o 0,7 procenta. Celkové maloobchodní tržby bez čerpacích stanic stouply o 0,6 procenta.

Naopak se snížily tržby restaurací a barů. Nižší byl i prodej sportovního zboží, zboží pro volný čas, knih a hudebních obchodů či prodej elektroniky a domácích spotřebičů. Příjmy obchodů s nábytkem se propadly o 1,6 procenta, nejvíce od dubna.

Údaje o maloobchodních tržbách jsou dobrou zprávou pro ekonomiku, protože naznačují, že spotřebitelé nadále utrácejí a ekonomika by mohla oživit. Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují více než dvě třetiny hospodářské aktivity, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK