Ostravský soud odmítl insolvenční návrh na automobilku Tatra

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 14. března (ČTK) - Krajský soud v Ostravě dnes odmítl insolvenční návrh na kopřivnickou automobilku Tatra. Návrh neobsahoval všechny rozhodné skutečnosti a pro takové vady nebylo možno v řízení pokračovat, uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Znamená to, že v tuto chvíli nic nebrání dražbě automobilky, která se má uskutečnit v pátek v Chebu.

"Insolvenční navrhovatel v návrhu neuvedl konkrétní rozhodující skutečnosti, z nichž by vyplývalo, že dlužník má více věřitelů, peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen plnit," uvedla Böhmová.

Insolvenční návrh podala ve středu kvůli dluhu 227.232 korun pražská společnost Severočeská správa nemovitostí. Pohledávku jí minulý týden postoupil původní věřitel Jaromír Just z Kopřivnice na Novojičínsku, kterému podle insolvenčního návrhu Tatra nezaplatila za dopravu zboží prostřednictvím elektronické komunikace.

Tatra tvrdí, že dluh ještě před podáním insolvenčního návrhu zaplatila. Původní pohledávka byla navíc podle zástupců automobilky zhruba 320.000 korun, ale věřitel ji rozdělil mezi tři subjekty. "Jedná se zřejmě o účelový krok. Je možné, že v příštích dnech přijdou soudu další insolvenční návrhy," řekl už ve středu za Tatru Radek Ivaniškin.

Insolvenční návrh označila Tatra za šikanózní. Severočeská správa nemovitostí to odmítá.

Teoreticky je stále možné, že se ještě dnes na soud obrátí jiný věřitel s dalším návrhem na insolvenční řízení. Pak by znovu bylo na soudci, aby rozhodl o jeho přijetí či zamítnutí. Aby Tatra předešla insolvenčním návrhům, složila do úschovy soudu přes 328.000 korun, které by měly uspokojit pohledávky vůči třem firmám, které by se mohly insolvence domáhat.

Automobilka se má dražit v pátek na exekutorském úřadu v Chebu. Její vyvolávací cena je 200,223.454 korun. To jsou dvě třetiny ceny podniku, kterou tvoří rozdíl mezi jeho hodnotou stanovenou na 1,7 miliardy a závazky ve výši asi 1,4 miliardy korun. Podle středeční zprávy exekutora, která je součástí vyjádření Tatry k insolvenčnímu řízení, se o informace o podniku zajímali čtyři zájemci. Podle exekutora je v dražbě pravděpodobná účast dvou subjektů a jeden z nich už složil dražební jistinu.

Nařízení exekuce navrhla společnost Composite Com, které Tatra dluží zhruba 650 milionů korun. Mluvčí Composite Com Andrej Čírtek uvedl, že společnost zvolila prodej podniku v dražbě s cílem uspokojit své pohledávky, ale neohrozit chod firmy. Od dražby očekává, že přivede do Tatry kapitálově silného vlastníka. Insolvenční návrh byl podle Čírtka ryze účelový a měl za cíl oddálit řešení situace v podniku.

Společnost Composite Com je personálně propojena přes Jaroslava Strnada se zbrojařskou firmou Excalibur Army. Podle informací týdeníku Euro stojí za exekucí kromě Composite Com i společnost Promet Group podnikatele René Matery, které automobilka přináší zhruba třetinu obratu.

Vlastimil Vyplel kš

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK