Bubliny ve stínu

18.03.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Po propadu trhů na přelomu let 2007 a 2008 se pro mnoho retailových investorů stalo slovo investování tabu. Není se čemu divit, mnozí přišli o značnou část svého portfolia. „Investorským“ hitem se staly státní dluhopisy potažmo ještě více konzervativní nástroje, jako jsou termínované vklady či spořicí účty.

Nicméně trhy se „potají“ vzpamatovaly a v mnoha oblastech dosáhly na předkrizové hodnoty aniž to většina investorů vůbec zaznamenala. Mnoho retailových investorů tak „prospalo“ možnost získat zpět ztráty způsobené výše uvedeným propadem.

Trio nejznámějších investic

Investoři pod vlivem propadů trhů začali objevovat investice do cenných kovů, především zlata či hledali tzv. safety heaven (zde jsou řazeny dluhopisy důvěryhodných zemí jako např. Švýcarsko, Německo či USA). Následkem toho se stalo to, co se stát muselo. Trio nejznámějších investic atakuje svá historická maxima. Jak zlato, tak dluhopisy či akcie jsou opět na vrcholech. Je zákonité, že jedno z těchto tří aktiv spadne, otázkou je, které to bude a kdy to bude.

Jsou opravdu americké akcie na vrcholu?

Pravda, ještě sice index S&P 500 nepřesáhl předkrizových 1 500 bodů, ale tuto „magickou“ hranici atakuje. V letošním lednu dosáhl na hodnotu 1498 bodů. Je to jedna z nejvyšších hodnot od roku 1929. Přitom v roce 2008 index S&P 500 dosahoval hodnoty nějakých 800 bodů. Za pět let jde o výrazný nárůst. Přitom většina lidí si toho asi ani nevšimla. Jak prohlásil Isaac Newton: „Mohu spočítat pohyby nebeských těles, ale nikoli šílenství lidí na akciích“.

Po hromadném útěku z akcií se investoři vrhli na dluhopisy

Došlo to dokonce tak daleko, že některé z dluhopisů byly obchodovány se záporným výnosem. Třeba německé krátkodobé dluhopisy byly v listopadu loňského roku emitovány za hodnotu -0,2 %, tzn. investoři ještě emitentovi zaplatili, aby si mohli koupit jeho dluhopisy. V letošním roce to stejné postihlo i švýcarské dluhopisy a dokonce i dluhopisy Velké Británie. Na této pozitivní vlně se vezou i české státní dluhopisy. MF ČR tak mohlo emitovat dluhopisy za nejlepších podmínek (nejnižší úrok) v historii. To se však projevilo i na ceně českých státních dluhopisů. Jejich cena v bodech vyjádřena indexem EFFAS Bond CZ dosáhla v letošním roce cifry 237 (přitom v roce 200 byl tento index na hodnotě 100).

Velmi podobně jsou na tom americké státní dluhopisy, jejichž cena v bodech podle indexu EFFAS Bonds US je 337 (v roce 1995 byla na hodnotě 100). Pokud dluhopisová bublina rychle splaskne. Což se může stát v momentě, kdy začnou růst úrokové sazby, a ty začnou růst, když začne velmi rychle růst ekonomika, pak budou následky citelnější, než když spadly technologické akcie Nasdaq. Dluhopisy totiž drží všichni.

Akcie a dluhopisy jsou na vrcholech, tak kam utéci?

Už to mám, do zlata. Zlato je přeci uchovavatel hodnot a „ochrání proti inflaci“. Je to cenný kov, po kterém vždy byla a zřejmě vždy bude poptávka. Nicméně objevuje se jedno ale. Cena zlata atakuje historická maxima (pravda loni či předloni byla ještě o něco vyšší). V současnosti se pohybuje na hodnotě 1663 USD za unci. Je to dáno jednak zvýšenou poptávkou po zlatě a na straně druhé slabým americkým dolarem. V podstatě platí nepřímá úměra, když dolar ztrácí na hodnotě, zlato posiluje. Také by se mohlo zdát, že jsme našli vítěze soutěže kam investovat.
 
Nicméně nemůžeme zapomenout na to, že i zlato může padat. Kupříkladu v roce 1980 spadla hodnota zlata v reálných cenách o 82 %. Dalším „mínusem“ investice do zlata je, že můžeme jen spekulovat na to, že jeho cena půjde nahoru. Nedostaneme z něj totiž žádnou dividendu, rentu ani úrok. Zlato určitě do portfolia patří, ale spíše jako jeho doplněk.

Špatné je to, že i ultrakonzervativní investice může být brzy ve ztrátě. Jak bylo již uvedeno, pokud půjdou sazby nahoru, dluhopisy rychle spadnou dolu. Naopak pokud bude světová ekonomika déle v depresi, což by znamenalo vydat se cestou Japonska, pak spadnou akcie. Zlato rovněž zažilo své pády. Co si tedy vybrat? Na to jednoduchá odpověď není.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE