Místopředsedou dozorčí rady ČEZ se stane vědec Václav Pačes

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Místopředsedou dozorčí rady společnosti ČEZ se v úterý stane bývalý šéf Akademie věd (AV) Václav Pačes. ČTK to dnes potvrdilo ministerstvo financí; podle serveru iDnes.cz nahradí Pačes Ivo Foltýna, který se chystá rezignovat.

"Očekávám od této výměny odborné posílení dozorčí rady ČEZ, například i větší propojení v oblasti vědy. Pan profesor je jistě také osoba, která zvýší důvěryhodnost kontrolního orgánu této společnosti," řekl iDnes.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

Pačes vystudoval biochemii na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Později se stal aspirantem v Ústavu organické chemie a biochemie tehdejší Československé akademie věd. V 80. letech byla jeho vědecká skupina jednou z prvních, která dokončila genomový projekt - přečtení úplné dědičné informace bakteriálního viru.

Uznávaný vědec byl v letech 2005 až 2009 předsedou AV. Stál také v čele takzvané "Pačesovy komise", která posuzovala energetické potřeby země do budoucna. Pačesovo jméno se v minulosti objevovalo i mezi osobnostmi vhodnými pro funkci premiéra úřednické vlády nebo mezi prezidentskými kandidáty.

Foltýn se místopředsedou dozorčí rady ČEZ stal v červenci 2011, nominovala jej vládní TOP 09. Nahradil zesnulého Eduarda Janotu. Podle iDnes.cz by měl Foltýn nyní zasednout na volné místo dozorčí rady státní firmy Mero.

Předsedou dozorčí rady ČEZ je Martin Roman. Místopředsedou je kromě Pačese Lubomír Klosík. Členy jsou Robert Vacek, Jiří Volf, Milan Bajgar, Petr Gross, Vladimír Hronek, Jiří Kadrnka, Jan Kohout, Drahoslav Šimek a Lubomír Poul.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK