Jaká je hodnota zdraví?

20.03.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Vážnější úraz nám může obrátit život naruby. Co bylo doposud samozřejmostí, je ze dne na den velkým problémem. Ze zákona máte právo na odškodnění, často je však třeba o řádné odškodnění bojovat. Jaká je současná opora v zákoně?

Zákonná úprava náhrady škody na zdraví vychází prozatím z vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 440/2001 Sb., která stanovuje bodové ohodnocení za bolestné a ztížení společenského uplatnění. Částky, která tato vyhláška stanovuje, jsou mnohokrát velmi nízké a získání vyššího odškodnění je podmíněno tzv. násobky tohoto základního bodového ohodnocení. Od účinnosti nového občanského zákoníku stanovené od 1. 1. 2014 bude vyhláška zrušena. Soudy však z velké části nejspíše naváží na současný směr odškodňování.

Soud právo zná

Soudy při stanovení mimořádného zvýšení odškodnění škody na zdraví nad rámec limitů základního ohodnocení vyhláškou, přijímají k uvážení věk poškozeného, jeho uplatnění ve společnosti v kulturním, sociálním a společenském životě. Jinou výši odškodnění získá vrcholový sportovec, kterému vlivem újmy na zdraví není umožněno již sportovat. Znemožnění se starání o rodinu, snížení intelektu u poškozených, kteří se živí duševní činností nebo odkázání na pomoc třetí osoby jsou relevantního faktory pro uvážení soudu.

Ústavní soud apeloval na soudy, aby výše odškodnění při újmě na zdraví odpovídala principům přiměřenosti a proporcionality. Tedy, aby výše odškodnění odpovídala způsobené škodě na zdraví. Pojďme se nyní podívat na tři případy týkající se vážných následků na zdraví.

Zdraví a peníze

Představte si, že jste studentem posledního ročníku vysoké školy a máte celý život před sebou. Následně dojde vlivem úrazu k takovým následkům na zdraví, že budete upoutáni na invalidní vozík. Před úrazem jste sportovali, kulturně a společensky žili. Vlivem úrazu sice většinu aktivit již vykonávat nemůžete, ale dle posouzení soudu, jste byli schopni vystudovat vysokou školu a řídíte automobil, tudíž nejste zcela vyřazeni ze společnosti. Celková výše odškodnění, která byla přiznána, se pohybovala v částce cca 4,5 milionu korun.

TIP: Budzinski: Zaměstnanec má právo na odškodnění v plné výši

U druhého případu došlo k situaci, že v důsledku pracovního úrazu byl 39letý zaměstnanec upoután na invalidní vozík. Byl živitelem rodiny, který se staral o děti a aktivně sportoval. Nyní je v takovém stavu, že nedokáže vlivem bolestí ani delší dobu sedět na invalidním vozíku a je odkázán na pomoc druhých. Přiznané odškodnění v částce cca 8,5 milionu korun.

A třetím případem se podívejme na starší paní ve věku 70 let, která před dopravní nehodou vyučovala na vysoké škole. Následkem úrazu již nemůže vyučovat, věnovat se zájmům a rodině, jelikož trpí značnými bolestmi hlavy, krční páteře a depresemi. Odškodnění ve výši 1,3 milionu korun.

Bez boje to nepůjde

Moc nebo málo? Jakou hodnotu má lidské zdraví? Spíše filozofické otázky, které však musí dle podmínek stanovit soud. Mnohokrát se jeví výše odškodnění nízká. A proto je nutné nevzdávat se práva na řádné odškodnění, konzultovat s odborníky při posouzení obdobných případů a učinit rozhodnutí, zda budeme hájit své práva prostřednictvím soudu. K rozsudku soudu se můžeme dostat až po dlouhé době, ale co má větší hodnotu než naše zdraví?

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ