Ruská ropná firma Rosněfť dokončila převzetí TNK-BP

21.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. března (ČTK) - Ruský státní ropný gigant Rosněfť dokončil převzetí konkurenční firmy TNK-BP, společného podniku britské BP a konsorcia ruských miliardářů AAR. Rosněfť se převzetím stává podle těžby největší veřejně obchodovanou ropnou firmou na světě a britská BP jejím hlavním akcionářem.

Rosněfť se dohodla s oběma majiteli na koupi jejich společného podniku loni. Celkem za TNK-BP, která je třetí největší ropnou firmou v Rusku, zaplatila 55 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

Dokončení převzetí je velkým vítězstvím pro ředitele Rosněfti Igora Sečina, který je blízkým přítelem prezidenta Vladimira Putina. Rosněfť převzetím ovládla zhruba polovinu domácí produkce ropy. Rusko je největším těžařem ropy na světě.

Rosněfť se s BP dohodla, že jí za poloviční podíl v TNK-BP zaplatí část v hotovosti a část v akciích. BP rovněž získala povolení ke koupi dalších 5,66 procenta akcií Rosněfti. Celkem tak britská firma vlastní v Rosněfti podíl 19,75 procenta a bude mít dvě křesla ve správní radě Rosněfti, napsala agentura Reuters.

Rosněfť se za necelých deset let přeměnila z okrajového hráče v domácí jedničku. Svého postavení se domohla po převzetí majetku kdysi největší ruské těžební společnosti Jukos, kterou dovedla k bankrotu politicky motivovaná perzekuce jejího šéfa Michaila Chodorkovského.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK