Srovnání typů studentských půjček

22.01.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Vyjít s penězi při studiu na vysoké škole není snadné. Student má mnoho povinností a zájmů a všechno něco stojí. Peněz od rodičů není nikdy dost a velkému množství vysokoškoláků – v podstatě dospělých lidí – už je hloupé si říkat doma o další příspěvek. Často řeší situaci brigádami, ale ani ty nepokryjí vše. V situacích, kdy je potřeba zaplatit větší výdaj, jako nová skripta a knihy nebo vybavení pokoje po stěhování, mohou přijít na řadu půjčky.

V bance pouze s ručitelem

Ačkoliv se dá student považovat za finančně perspektivního s očekáváním vysokých příjmů, produkty bank to úplně nereflektují. Drtivá většina jich požaduje ručitele, což pro studenta představuje problém. Možností jsou samozřejmě rodiče, ale v případě, že žádá vysokoškolák o půjčku z důvodu, aby se osamostatnil, to není ideální řešení.

Pokud ručitele seženete, můžete se těšit na poměrně výhodné úročení. Částky se pak pohybují až do statisíců, takže je možné použít úvěr třeba na financování rekonstrukce nového bydlení. Doby splatnosti jsou u těchto úvěrů také dlouhé, bývají kolem 5-7 let.

Kontokorent poslouží jako finanční polštář

Pro menší výdaje, nebo jen jako finanční rezerva, dobře poslouží kontokorent. Ke studentským účtům ho poskytují všechny české banky. O kontokorent stačí pouze zažádat, a jestli jste v minulosti neměli problémy se splácením některé jiné půjčky, banka ho bez problémů otevře. Velkou výhodou je fakt, že o povolené přečerpání nemusíte už později znovu žádat – stačí jen vybrat hotovost nebo zaplatit kartou.

Nebankovní půjčky jsou bez ručitele

Jestliže vás v bance zklamali a z nějakého důvodu vám půjčku neposkytli, zkuste nebankovní instituce. Ani tam sice nevyplatí peníze okamžitě úplně každému, ale šance jsou mnohem vyšší. Podmínky, které musíte splnit všude, jsou věk 18 let, trvalý pobyt na území ČR, doklad totožnosti a trvalý příjem. Pak už nic vaší nebankovní půjčce nebrání a do pár hodin máte peníze na účtu.

Ať už potřebujete peníze na cokoliv, vždy si závazek dobře rozmyslete. V konečném důsledku jste to vždy jen a pouze vy, kdo bude muset úvěr splatit. Pokud si nejste jisti, zda byste si na danou věc měli půjčit nebo šetřit, poraďte se třeba s finančním poradcem.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT