Dostava D11 u H. Králové začne v dubnu, skončí v roce 2015

25.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 25. března (ČTK) - Dostavba chybějící části dálnice D11 u Hradce Králové začne v dubnu. Zhruba 2,5 kilometru dlouhý úsek by mohl být dokončen v roce 2015. Stavba začne přesto, že se státu dosud nepodařilo získat pozemek Jaroslavy Štrosové v tomto úseku. Na veřejném slyšení k přípravě a výstavbě dálnice D11/R11 a rychlostní silnice R35 to dnes řekl ředitel pro výstavbu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiří Mayer.

Podle něj ŘSD musí uzavřít dodatek smlouvy e zhotovitelem stavby, ihned poté začnou stavební práce. Stavbaři začnou pracovat na dostavbě mostu přes železniční trať a dálnice v úseku, pro který je vydané stavební povolení a uskutečnil se na něm i archeologický průzkum.

Podle Mayera se stále stát snaží o získání posledního pozemku v trase dálnice. "Celá ta věc je z mého pohledu velmi nešťastná, v jednu chvíli se zdálo, že celá ta záležitost je už vyřešená, ale pro formální pochybení uzavřenou darovací smlouvu neuznalo ministerstvo financí," řekl Mayer. Smlouva se vrátila k dopracování a nyní jsou podle Mayera jsou připravené různé varianty řešení. "Pokud by se to nepodařilo budeme muset přistoupit zřejmě k vyvlastnění," dodal.

Dálnice skončila 3,7 kilometru před Hradcem Králové, protože se státu dlouhé roky nedařilo získat od farmářky Ludmily Havránkové potřebné pozemky. V úseku je již postaveno 1,2 kilometru dálnice, zbytek je nutné dokončit. Podle dřívějších odhadů by dostavba měla stát 1,5 miliardy korun. Dálnice D11 se staví od roku 1978. Podle plánů by od Hradce Králové měla pokračovat dál k Jaroměři a poté k polským hranicím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK