Petr Zajíc: Akcie jsou po výnosové stránce velmi atraktivní

19.04.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


I když Evropa bojuje s dluhovou krizí, akciím se zatím daří. Více než 10 % si za první tři měsíce letošního roku připsaly americké akcie. Vývoj akciového trhu v prvním čtvrtletí letošního roku a výhled na rok 2013 přináší portfolio manažer Pioneer Investments Austria Petr Zajíc.

Jak hodnotíte vývoj na trhu akcií a dluhopisů v prvním čtvrtletí letošního roku?

V prvním čtvrtletí letošního roku se možná trochu překvapivě nejvíce dařilo rozvinutým trhům, konkrétně trhům v USA (S&P +11,7 %) a v Japonsku (Nikkei +29,72 %), ale i Evropa si, přes znovuobnovení problému v Eurozóně, připsala dobré zhodnocení kolem 5 %. Dařilo se zvláště právě trhům zemí mimo měnovou unii – Švýcarsko +14,3 %, UK +8,3 %, Švédsko +7,5 %. Naopak rozvíjejícím se trhům se nedařilo. Brazílie ztratila 9,1 %, Indie 6 %, Čína kolem 2,5 %, Rusko 6,1 %, pražská burza 6,4 %, polská 7,5 %. Situace je trochu paradoxní, až se dá téměř říci, že čím dražší trh a menší ekonomický růst, tím vyšší výkonnost akciového trhu.

Dluhopisové trhy většinou na počátku roku mírně ztrácely (a to jak v USA, Evropě, nebo třeba v Česku), ale po oživení ve druhé polovině března atakovaly historická maxima.

Které trhy a sektory přinesly zajímavé investiční příležitosti? Proč?

Na úrovni sektoru je to poměrně zajímavá směska. Opět možná prekvapivě se nejvíce dařilo sektorům finančních služeb, ale také potravinářství anebo zdravotní péče. Ale pozitivní výkonnost například v Evropě mají všechny sektory s vyjímkou materiálu a petrochemie. Tyto sektory jsou obvykle nejvíce svázány s vývojem na rozvíjejících se trzích a jejich výkonnost tak odpovídá výkonnosti akciových trhů Emerging Markets.

Kdy očekáváte korekci na akciovém trhu? Co může být předzvěstí začátku poklesu?

Tady možná budu mít kacířskou odpověď. Proč vůbec tato otázka vznikla? Ano, za posledních 10 - 13 let jsme si zvykli, že po relativně krátkém růstu akciových trhů dojde k prudkému propadu. Ale to je v dlouhodobých statistikách spíše vyjímecná záležitost. Navíc se firmám i v krizových letech (pochopitelně až na některé výjimky jako např. banky či stavební společnosti) dařilo velice solidně, dosahují rekordních zisků, mají silne balance sheety, spoustu hotovosti a ani ocenění trhu není na nějakých nadprůměrných hodnotách. Navíc akcie jsou velice atraktivní i po vynosové stránce, když jejich výnosy jsou nesrovnatelně vyšší než výnosy např. 10ti letých státních dluhopisů. Takže, ano nějaká korekce asi přijde, ale pokud nedojde k nějakému dramatickému zhoršení ekonomických vyhlídek, tak by neměla být příliš hluboká – a možná jich tak tento rok máme již několik za sebou…pár 3-5% poklesů jsme již zaznamenali.

Jaký je Váš letošní odhad vývoje na akciovém a dluhopisovém trhu?

Akciové trhy by mohly do konce roku přidat dalších cca 5-10 %, ale vetší potenciál bych viděl spíše na rozvíjejících se trzích, kde růst HDP, prostor pro další snižování úrokových sazeb a velice atraktivní valuace vytvářejí dlouhodobé vetší potenciál. Investoři patrně v letošním roce investují do US akcií proto, že Spojené státy jsou obvykle první v ekonomickém cyklu a zbytek následuje, takže je možné, že ve druhé polovině roku můžeme vidět nějaké vybírání zisku v USA a přesun na další trhy. U státních dluhopisů je růstový potenciál s ohledem na již aktuálně extremně nízké výnosy omezený, vetší prostor mají spíše korporátní nebo high yield dluhopisy. Atraktivní mohou být také dluhopisy rozvíjejících se trhů v lokálních měnách.

Při správném výběru můžete jako portfolio manažer fondu výrazně vylepšit konečnou výkonnost fondu. Kterým trhům, sektorům a akciím věříte?

Vzhledem k tomu, že spravuji akciové fondy se zaměřením na východní Evropu, zaměřím se na tento region. Problém zemí CE 3 je velice nízký růst, stagnující ekonomiky a v případě Polska také nepříliš atraktivní valuace. Na druhou stranu, řada polských a českých firem vyplácí velice atraktivní dividendy, ale při výběru dividendových titulů je potřeba být velmi obezřetný a zaměřit se zejména na udržitelnost dividendového výnosu, neboť jinak je cena akcie velmi penalizována, jak jsme viděli např. na akciích TPSA, které ztratily od loňského října přes 60% hodnoty prvně díky redukci dividend. Výrazně atraktivnější jsou tak Rusko a Turecko. Rusko zejména díky extremně nízké valuaci, když rusky index se obchoduje pouze přibližně na pětinásobku zisku, což je cca 60% diskont oproti ostatním rozvíjejícím se trhu, a možná ještě více vůči USA. Turecko pak zažívá období výrazného ekonomického růstu, turecké firmy se dokázaly v době evropské krize úspěšně přeorientovat na zákazníky na Blízkém Východě či jinde v Asii, země má velice zdravou demografickou křivku, velký podíl mladých lidi, rostoucí spotřebitelskou poptávku atd. Ze sektoru se tak nejatraktivněji jeví pravě spotřebitelské tituly, některé banky a například také ropu těžící společnosti – tedy ne firmy jako LukOil či Rosneft, ale ty, které pravě pro ně provozuji těžební zařízení jako např. Eurasia Drilling či CAT Oil.


Děkuji za rozhovor,
Roman Müller, Finance.cz

Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE