Co týden dal? Hypoteční banka vrací klientovi poplatky

19.04.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ve sporu o vrácení úvěrových poplatků rozhodl soud v konkrétním případě ve prospěch klienta banky. Ta mu musí inkasované peníze vrátit. Rozhodnutí soudu se podle banky vztahuje k velmi specifickému případu a rozhodně jej nelze považovat za precedentní. Jedná se o průlom? Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Řecko se dohodlo s mezinárodními věřiteli na pokračování hospodářských reforem zahrnujících propouštění státních zaměstnanců. Věřitelé dospěli k závěru, že země plní podmínky pomoci, takže by brzy mohla dostat dalších 2,8 miliardy eur (72,6 miliardy Kč) ze záchranného úvěru.
Více informací

Majitelé účtů s vysokými částkami peněz ve dvou největších kyperských bankách mohou přijít kvůli restrukturalizaci bank až o 8,3 miliardy eur (214,7 miliardy Kč). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokument Evropské komise.
Více informací

Cena zlata v pondělí pokračovala v těžkém propadu a ztrácela až osm procent, což byla jeho nejhlubší jednodenní ztráta za více než 30 let. Zlato kleslo na 1356,85 dolaru za troyskou unci, nejníže od února 2011. Výprodej žlutého kovu v pátek odstartovaly obavy z prodeje kyperského zlata.
Více informací

Cena severomořské ropy Brent se dnes odpoledne vrátila nad 99 dolarů za barel, když ráno přechodně sestoupila až na devítiměsíční minimum pod 97 dolarů. Ceny ropy se na předchozích šesti obchodních seancích snižovaly a podle některých obchodníků již jejich pokles možná zašel příliš daleko.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil odhad růstu světové ekonomiky na letošní rok na 3,3 procenta. Dosud předpokládal, že ekonomika po loňském růstu 3,2 procenta letos tempo zrychlí na 3,5 procenta. Fond ale v nynějším jarním výhledu předpověděl, že globální ekonomika se bude po loňském útlumu zotavovat a příští rok se její růst vrátí na čtyřprocentní úroveň roku 2011.
Více informací

Skupina největších světových ekonomik G20 chce během letošního roku uzavřít novou dohodu o snižování státních dluhů. Každá z členských zemí ale bude mít v rámci této smlouvy vytyčeny vlastní cíle odpovídající jejich specifické ekonomické situaci. Řekl to ve středu náměstek ruského ministerstva financí Sergej Storčak. Rusko v tomto roce G20 předsedá.
Více informací

V centru diskusí světových finančníků na nadcházejícím jarním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu se ocitne zejména otázka dopadů razantního uvolnění měnové politiky v Japonsku na finanční trhy a světové směnné kurzy. Zástupci členských zemí také vyhodnotí postup v zásadní reformě hlasovacích práv v MMF, která už kvůli váhání USA nabírá zpoždění.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Dluhy obcí loni stouply o necelých osm miliard na 90 miliard korun. Zadlužení krajů se loni zvýšilo o více než dvě miliardy na 24,5 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo ministerstvo financí na internetu.
Více informací

Představenstvo sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group N.V. navrhne valné hromadě hrubou dividendu 0,67 eura (zhruba 17,36 koruny) na akcii, celkem by tak vyplatila 34,84 milionu eur (902,5 milionu Kč). Loni byla dividenda 0,23 eura na akcii.
Více informací

Telekomunikační operátoři se po snížení cen paušálu za mobilní volání zaměří na rozšíření nabídky služeb připojení k vysokorychlostnímu internetu. Očekává to Český telekomunikační úřad (ČTÚ). V této oblasti se Česko zatím pohybuje na průměru Evropské unie.
Více informací

TIP: Aktuální srovnání studentských mobilních tarifů

Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá, že česká ekonomika v letošním roce zastavení pokles. Na letošek očekává růst o 0,3 procenta a příští rok už by se měl hrubý domácí produkt Česka zvýšit o 1,6 procenta, uvedl MMF v dnešním jarním globálním ekonomickém výhledu. V minulé prognóze fond Česku na letošní rok předpovídal oživení o 0,8 procenta po loňském poklesu o 1,2 procenta.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu klesla na 3,17 procenta, a vyrovnala tak prosincovou nejnižší hodnotu od doby sledování ukazatele. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Objem hypoték se proti prvním dvěma měsícům roku v březnu zvýšil zhruba o 40 procent a přesáhl 12 miliard korun.
Více informací

Vláda schválila daňové změny související s novým občanským zákoníkem, které navrhovalo ministerstvo financí. Podle návrhu by měly od příštího roku platit jen některé změny daní, jako je například prodloužení lhůty pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů na tři roky. Již schválené zákony počítají s jejich platností od roku 2015. Vláda se rovněž vrátí k návrhu zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který nahrazuje současnou úpravu o dani z převodu nemovitosti.
Více informací

Obvodní soud v Praze 5 rozhodl ve sporu o vrácení úvěrových poplatků ve prospěch klienta banky. Ta mu musí peníze vrátit. Rozsudek je iniciativy Poplatkyzpet.cz průlomový. Čeká na něj 128.000 klientů bank, kteří žádají vrácení úvěrových poplatků prostřednictvím této služby. Rozhodnutí soudu se vztahuje k velmi specifickému případu a rozhodně jej nelze považovat za precedentní, reagovala Hypoteční banka.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU