Provozovatel plynovodů Net4Gas měl loni čistý zisk 6,8 mld. Kč

24.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Provozovatel českých plynovodů Net4Gas, kterého letos skupina RWE prodala německé pojišťovně Allianz a kanadskému fondu Borealis, loni dosáhl čistého zisku po zdanění 6,8 miliardy korun. Tržby činily deset miliard korun, uvedla společnost ve výroční zprávě, kterou dnes zveřejnila na svých internetových stránkách. V roce 2011 hospodařil Net4Gas s čistým ziskem pět miliard korun.

Firma také loni investovala 3,8 miliardy korun, přičemž většina této částky směřovala do výstavby plynovodu Gazela. Ten umožňuje propojení severního Německa s Bavorskem přes české území a zároveň představuje napojení české plynárenské soustavy na plynovod Nord Stream vedený po dne Baltského moře.

Společnost Net4Gas loni patřila do skupiny RWE. Ta ji však letos v březnu prodala konsorciu Allianz s Borealis za 1,6 miliardy eur (41,5 miliardy korun). V tendru na koupi Net4Gas neuspěli čeští zájemci Energetický a průmyslový holding (EPH) ani skupina KKCG. Celá transakce mezi RWE a Allianz a Borealis by měla být dokončena ve druhém pololetí letošního roku.

Net4Gas provozuje více než 3600 kilometrů plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu. Německá Skupina RWE firmu s více než 500 zaměstnanci prodala v rámci svého programu prodeje majetku za celkem sedm miliard eur. Cílem prodejů je snížit zadluženost skupiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK