Spolupráce a konkurence studentských spolků

03.05.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Po minulém článku o zakládání studentského spolku se nyní dočtete, které jsou typické problémy studentských spolků. Dozvíte se, jakým způsobem vám s takovými problémy můžou pomoci studentské unie a proč mnozí lidé nemají v oblibě Českou studentskou unii.

Čtěte také: Zakládáme studentský spolek

Pokud jste si založili studentský spolek, zjistíte zpravidla, že existují i jiné studentské spolky, které se stejně jako vy uchází na škole o granty, spolky, se kterými budete bojovat o nevyužívané prostory na škole a v neposlední řadě o nové členy mezi aktivními studenty.

Vzhledem k tomuto konkurenčnímu boji je dobré před samotným založením studentského spolku zvážit, jestli je spolek potřeba, nebo již na škole existuje nějaký se stejným zaměřením. A i pokud dojdete k názoru, že pro váš spolek je na škole místo, budete se většinou potýkat s následujícími problémy.

Typické problémy studentských spolků

Pro studentské spolky je zejména specifická neustálá fluktuace členů. Každou chvíli vám někdo ve spolku skončí, přestane se ozývat a vy budete muset nabírat stále nové členy, aby existence vašeho spolku přesáhla dobu vašeho studia na vysoké škole. Je dobré na toto myslet již od začátku a svoji činnost po škole dostatečně propagovat a oslovovat studenty nižších ročníků. Aktivních lidí ve studentských spolcích je však málo, a na škole budou působit zavedenější a prestižnější spolky než ten váš.

Pokud nemáte mnoho peněz na propagaci spolku, pomoci s náborem vám může například nějaká studentská unie. Studentské unie se rovněž hodí, pokud potřebujete pomoci se získáváním prostor pro svoji klubovnu nebo chcete-li navázat bližší spolupráci s jinými spolky.

Nejprve ale několik slov k tomu, co to studentské unie vlastně jsou. Studentské unie jsou organizace (zpravidla občanská sdružení), které zastřešují studentské spolky a pomáhají jim s navazováním spolupráce, sdílením know-how, s jednáním s vedením škol nebo sháněním nových členů, rovněž pořádají nejrůznější akce pro studenty.

Jaké existují studentské unie

Studentské unie fungují na třech úrovních. Setkáváme se se studentskými uniemi působícími pouze na určité fakultě, studentskými uniemi celouniverzitními, jejichž členem se mohou stát všechny studentské spolky na dané škole, a existuje i studentská unie na celonárodní úrovni.

Nejznámější studentské unie mají naše největší školy. Například Univerzita Karlova má již delší dobu zavedenou Studentskou unii Univerzity Karlovy (SUUK). Masarykova univerzita má relativně novou Munii. Za zmínku stojí Studentská unie ČVUT, která nabízí studentům, kteří by si chtěli založit vlastní spolek pomoc do začátku, poskytnutí právní záštity, rad, finanční podpory do začátku, propagace, technické podpory a také možnost získat finanční prostředky z interní grantové soutěže.

Na co si dát pozor před vstupem do studentské unie

Pokud se ale chystáte vstoupit do jakékoli studentské unie, musíte si dát pozor také na pověst, kterou mají. Unie nemusí mít dobrou reputaci, a potom by vstup vašeho spolku mohl znamenat přenesení špatné pověsti i na vás.

Například naší celonárodní studentské unii, takzvané České studentské unii, bývá vytýkáno mnoho věcí. Jako první můžeme zmínit neprůhlednost jejího vnitřního řízení. Vzhledem k tomu, že tato unie není na rozdíl od jiných právnickou osobou, formálně vzato ani neexistuje a jejím členem se nikdo stát nemůže. Na základě webových stránek cesu.cz můžeme určit, že má jako orgány předsedu, tajemníka a tiskového mluvčího, kdo přesně ale organizaci řídí a rozhoduje o ní, nelze jednoznačně říci. Můžeme se také pouze dohadovat, jakým způsobem funguje její financování, a to jistě není u tak velké organizace ideální.

Druhým nepopiratelným problémem ČeSU je, že její facebookovou stránku admininstrátor výrazně cenzuruje, diskuze promazává a mnohým lidé už znemožnil přispívat. V reakci na toto chování vznikla svého času i facebooková skupina, kde diskutéři sdíleli smazané ofocené diskuze ze stránky ČeSU. Krátce po vzniku České studentské unie vydala Studentská komora Rady vysokých škol (reprezentanti studentů) velmi negativní stanovisko vůči ní (http://www.skrvs.cz/filearchive/412a6aa67a465415c7230e55a6a58011.pdf), existuje i webová (i když jistě dost pochybná) stránka, která před ČeSU varuje (http://www.ceska-studentska-unie.cz/).

Kromě ČeSU působí na národní úrovni i Akademické centrum studentských aktivit (ACSA), které se ale spíše zaměřuje na studenty v akademických senátech. ACSA může být však zajímavé i pro studentské spolky, jelikož pořádá například setkání studentských spolků.

Bez všech těchto organizací se váš spolek samozřejmě může obejít, ale spolupráce s některými spolky se může pochopitelně vyplatit.

Příští článek se bude věnovat financování studentského spolku.

Autor článku

Helena Zrůstová

Články ze sekce: STUDENT