Slovensko je proti výjimkám z rozpočtové konsolidace v EU

03.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 3. května (ČTK) - Slovensko se staví proti snahám udělovat členským zemím Evropské unie výjimky ze závazku snížit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP, jak to vyžadují unijní pravidla. Slovensko jakožto jedna z nejchudších zemí eurozóny je ovšem připraveno diskutovat o následném zmírnění tempa rozpočtové konsolidace. Novinářům to dnes řekl ministr financí Peter Kažimír.

"Každá země by se měla dostat pod hodnotu (schodku veřejných financí) tří procent hrubého domácího produktu nejrychleji, jak to dokáže a jak to země původně slíbily. Následně vyvstává otázka možnosti nového rozdělení karet tak, abychom vytvářeli nová pracovní místa a podporovali hospodářský růst," řekl Kažimír.

Například Francie už dříve přiznala, že plánovaného snížení rozpočtového schodku na tři procenta HDP nedosáhne letos, ale až příští rok. Slovensko by naopak tohoto cíle mělo dosáhnout do konce tohoto roku.

"Slovensko odmítá výjimky pro jednotlivé země, ale chce dohodu o možném novém tempu konsolidace bez zvláštního přístupu k větším nebo menším zemím," poznamenal Kažimír. Přiznal ale, že jen stěží lze svázat 17 zemí eurozóny stejnými pravidly.

Důraz na úsporná opatření v Evropě klade například Německo. Naopak jiné země, včetně například Itálie, upozorňují také na potřebu podpory hospodářského růstu.

"Jsem přesvědčen, že z hlediska výsledků Slovensko patří do 'německého bloku', protože hovoříme o přísném dodržování pravidel. Pokládám ovšem za legitimní hovořit o možnosti změny celkového přístupu (ke konsolidaci)," dodal slovenský ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK