Evropský výrobce letecké techniky EADS prudce zvýšil zisk

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. května (ČTK) - Evropský výrobce letecké techniky EADS v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk téměř o 80 procent na 596 milionů eur (přes 15 miliard Kč) díky dobrým výsledkům divize Airbus. Oznámila to dnes firma. Potvrdila rovněž výhled pro celý letošník rok.

Bez zahrnutí jednorázových položek provozní zisk stoupl o více než polovinu na 741 milionů eur. V samotné divizi Airbus vzrostl o více než 90 procent na 601 milionů eur. Kromě Airbusu patří mezi divize EADS také výrobce satelitů Astrium, zbrojovka Cassidian a výrobce helikoptér Eurocopter.

EADS v letošním roce dál počítá s růstem světové ekonomiky i objemu letecké přepravy a nečeká žádné výrazné problémy v důsledku současné dluhové krize. Dodávky divize Airbus by letos podle firmy měly stoupnout na 600 až 610 letadel.

V samotném prvním čtvrtletí se dodávky Airbusu zvýšily na 144 letadel ze 131 strojů před rokem. Divize již dříve uvedla, že v prvním čtvrtletí získala zakázky na 431 letadel. To představuje téměř dvojnásobek počtu objednávek amerického rivala Boeing. Ten se nyní potýká s problémy u baterií, kvůli kterým byl pozastaven provoz letadel 787 Dreamliner.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK