Americké akcie po nejednoznačných údajích zůstávají beze změn

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Americké akcie zůstaly v první polovině dnešního obchodování po nejednoznačných údajích z ekonomiky bez větších změn, počáteční ztráty ale smazaly. Hlavní indexy se tak pohybují kolem rekordních hodnot, kam vystoupily ve středu. Wall Street před poklesem zachránil růst akcií technologické společnosti Cisco Systems.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) zpevnil o půl desetiny procenta na 15.284 bodů. Širší index S&P 500 zůstal prakticky beze změn na 1659 bodech, index technologického trhu Nasdaq byl kolem 3483 bodů s přírůstkem 0,3 procenta.

Chuť investorů k novým nákupům podkopaly údaje o silném růstu týdenního počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, výrazný pokles zahajování nových staveb obytných domů, a také pokles indexu podnikatelské aktivity v regionu Federální rezervní banky ve Filadelfii. Příznivě na trh působil naopak prudký pokles spotřebitelských cen, který dává centrální bance možnost pokračovat v uvolněné měnové politice bez obav z inflačních tlaků.

Akcie společnosti Cisco Systems vykazovaly nárůst asi o 13 procent, díky čemuž mírnily počáteční pokles hlavních indexů. Výrobce síťových systémů vykázal za poslední čtvrtletí vyšší zisk, než se čekalo, a předpověděl pro tento kvartál zvýšení tržeb.

Trh v minulých dnech obnovil růst na nová maxima. Indexy Dow Jones a S&P 500 od počátku roku získávají přes 16 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK