Aero Vodochody opraví cizím státům 23 letadel L-39 a L-59

18.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Odolena Voda (u Prahy) 18. května (ČTK) - Největší tuzemský výrobce letadel a letecké techniky Aero Vodochody uzavřel s Tuniskem kontrakt na generální opravu šesti letounů L-59. Dalšímu státu opraví 17 letadel L-39. ČTK to dnes řekl prezident společnosti Ladislav Šimek. Oba stroje pocházejí z dílen Aera a už se nevyrábějí.

"Jsou to významné zakázky a skutečně velké kontrakty," uvedl Šimek. Stát, kterému firma opraví letadla L-39, nechtěl jmenovat, protože ještě kontrakt prochází notifikací.

L-39 Albatros je dvoumístný cvičný letoun navržený zejména pro výcvik armádních pilotů. Může plnit i lehké bojové úkoly. Aero vyrobilo od roku 1968 přes 2900 těchto letadel, které dodnes slouží v mnoha armádách. Novější letoun L-59 Super Albatros má výkonnější motor a dokonalejší systémy. Poprvé vzlétl v roce 1986 a vyrobeno jich bylo 60.

Tato letadla jsou předchůdci bitevníku L-159, který od roku 2001 používá česká armáda, jež je hlavním partnerem vojenské divize Aera. Zástupci firmy i státu jednali v posledních letech o prodeji L-159 v řadě zemí, avšak bez úspěchu.

Loni české ministerstvo obrany oznámilo, že Irák má zájem o koupi 28 výcvikových bitevníků L-159 za přibližně 19 miliard korun. Smlouva dosud nebyla definitivně uzavřena. Podle Šimka se dál pracuje na projektech prodeje i výroby těchto letadel. "Nic konkrétního bych zatím neuváděl. Aktivity na prodeji L-159 jsou velmi široké a velmi intenzivní. Nicméně do té doby, než se uzavře kontrakt, tak není co komentovat," uvedl Šimek.

Česká republika by chtěla bitevníky L-159 dodávat také do Polska, kde se zúčastní tendru na výcvikové letouny. Minulý měsíc také podle premiéra Petra Nečase (ODS) při jeho návštěvě Afghánistánu projevil o české podzvukové bitevníky L-159 zájem tamní prezident Hamíd Karzáí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK