Třinecké železárny dosáhly v roce 2012 zisku 793 milionů korun

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 22. května (ČTK) - Největší česká hutní firma Třinecké železárny (TŽ) dosáhla loni zisku 793 milionů korun. Je to o 584 milionů méně než v roce 2011, firma ovšem hodnotí pozitivně, že i přes přetrvávající hospodářskou recesi dosáhla zisku. Na výsledky měl vliv hlavně úspěšný export kolejnic. ČTK o tom dnes informovala mluvčí TŽ Petra Jurásková.

Firma sice prodala více válcovaných výrobků a oceli než před rokem, výši zisku však ovlivnila především vysoká cena vstupních surovin. "Přestože jsme meziročně vyrobili a prodali o 1,3 procenta více válcovaného zboží včetně polotovarů, poklesly nám celkové tržby o 4,6 procenta na 37,1 miliardy korun, a to vzhledem k postupně se zhoršující situaci na trhu. Přesto jsme v uplynulém roce dosáhli slušného hospodářského výsledku ve výši 793 milionů korun po zdanění, tedy více, než jsme plánovali," uvedl předseda dozorčí rady Třineckých železáren Tomáš Chrenek.

Jurásková uvedla, že se na loňských výsledcích projevila zejména rekordní výroba kolejnic. "Z celkového objemu prodeje 269 kilotun bylo 246 kilotun kolejnic exportováno zejména do USA, Kanady, Německa a Polska," uvedla mluvčí. Kolejnice z Třince používají železnice v 50 zemích a jsou například i součástí jedné z nejdelších tratí vedoucí napříč Egyptem.

Celkovou produkci válcovaného zboží loni železárny zvýšily na 2332 kilotun, z čehož 57 procent šlo na export, nejčastěji do Německa, Itálie, Polska, Slovenska a USA. Svou výrobu oceli podnik zvýšil oproti roku 2011 o 0,5 procenta na 2,49 milionu tun. Posílil tak svůj podíl na výrobě české oceli ze 45 na 49 procent.

Místopředseda dozorčí rady Ján Moder uvedl, že loni firma proinvestovala 744 milionů korun. K nejvýznamnějším investicím patřilo zahájení výstavby injektáže prachového uhlí do vysoké pece, která má skončit letos.

Hlavní výrobkové portfolio TŽ tvoří ocelové válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, který tvoří téměř 40 procent prodeje, kolejnice a hutní polotovary. TŽ zaměstnávají téměř 6000 lidí, jejichž průměrná mzda loni činila 27.500 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK