Pražská burza dále posilovala, index PX si připsal 0,39 procenta

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Pražská burza dnes dále posilovala, index PX si připsal 0,39 procenta na 989,39 bodu. Burzu táhla nahoru hlavně bankovní skupina Erste, naproti tomu ČEZ, Telefónica ČR a Komerční banka mírně oslabily. Nejvíce, přes tři procenta, ztratila těžební společnost NWR, která se tak po úterním jednodenním posílení vrátila zpět k výrazným propadům z předchozích týdnů. Naopak mediální společnost CME vzrostla o téměř devět procent.

CME zaznamenala nejvýraznější růst ze všech hlavních emisí, o 8,62 procenta na 66,8 koruny. K celkovému posílení ovšem pražské burze pomohla hlavně Erste, jejíž akcie byly druhé nejobchodovanější. Cenné papíry bankovní skupiny zdražily o 1,82 procenta na 670 korun. "Za jejich růstem je úterní podvečerní růst na hlavním vídeňském trhu, který nebyl zohledněn v úterní závěrečné ceně v Praze," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance pražská burza posilovala méně než zbytek Evropy. "V posledních 20 minutách obchodování došlo k razantnímu růstu evropského regionu v návaznosti na slova šéfa americké centrální banky. Ten řekl, že by předčasné utahování měnové politiky znamenalo riziko zpomalení, nebo přerušení ekonomického oživení. Evropské indexy si následně po vzoru zámořského vývoje připisovaly okolo jednoho procenta zisku. To však neplatilo pro lokální index PX," popsal.

Cena akcií v Praze dnes sice vzrostla u většiny ze 14 hlavních emisí, ale mezi oslabujícími byly právě firmy, s jejichž cennými papíry se obchoduje v největších objemech. Akcie ČEZ ztratily 0,52 procenta na 557 korun, Komerční banka klesla o 0,13 procenta na 3745 korun a Telefónica o 1,27 procenta na 303,5 koruny.

Největší pokles ceny postihl těžební NWR, a to o 3,04 procenta na 35,1 koruny za akcii. Firma tak neudržela úterní růst a vrátila se k předchozí sérii poklesů, která již před dnešním propadem snížila cenu akcií NWR dohromady o více než čtvrtinu. Podle Kohouta společnost stále negativně ovlivňují hospodářské výsledky zveřejněné 16. května. NWR tehdy oznámila ztrátu za první čtvrtletí roku ve výši dvou miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK