Americké akcie v reakci na slova šéfa Fedu výrazně vzrostly

22.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování výrazně rostly a jejich hlavní indexy dočasně získávaly až jedno procento. Wall Street příznivě přijal vystoupení šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho v Kongresu. Ten dal najevo, že ještě není vhodný čas k tomu, aby Fed začal ustupovat od své extrémně uvolněné měnové politiky, kterou poskytuje ekonomice podporu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) posílil o 0,7 procenta na zhruba 15.500 bodů a předtím vystoupil až na nový průběžný rekord nad 15.510 bodů. Širší index S&P 500 se zvýšil stejným tempem na 1681 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,6 procenta na 3522 bodů.

Bernanke varoval před předčasným ústupem od mimořádně uvolněné měnové politiky, který by mohl vést ke zpomalení nebo zastavení ekonomického oživení. Poukázal na prospěch, který Fed svými masivními nákupy dluhopisů ekonomice přináší, a řekl, že než bude moci banka omezit stimulaci, bude muset ekonomika vykázat výraznější známky oživování.

Trh od Bernankeho očekával, že ochladí spekulace na to, že se Fed připravuje na omezení monetární podpory ekonomiky. "Jeho vyjádření byla taková, jaká trh očekával. Trh pak růst zmírnil, když si uvědomil, že to nic nového není," řekl agentuře Reuters Art Hogan z firmy Lazard Capital Markets in New York.

Krajně uvolněná politika Fedu je jednou z příčin letošního silného vzestupu akciového trhu. Dow Jones a S&P 500 od počátku roku získávají asi 18 procent.

K optimistické náladě na Wall Street přispěly údaje o dubnovém růstu amerického trhu starších domů na maximum za tři a půl roku. Z jednotlivých sektorů rostly nejvíce akcie farmaceutických firem po zprávě, že společnost Pfizer odkoupí zbývající podíl ve výrobci veterinárních léčiv Zoetis.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK