Lze vydělat na strachu a chamtivosti investorů?

28.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Není žádným tajemstvím, že akciovými trhy hýbe strach a chamtivost. Na nestabilitě nálad investorů můžete vydělat. Ke sledování nálady na trhu lze využít indexy volatility. Mezi často používané indexy patří VIX a VDAX. Co tyto ukazatele vyjadřují? Jak s nimi pracovat?

Indexy volatility měří intenzitu výkyvů konkrétního akciového indexu. Americký index volatility VIX měří volatilitu indexu S&P 500 a VDAX New volatilitu hlavního německého indexu DAX.

TIP: Online kurzy: Akcie, komodity, měny, indexy a deriváty

Ukazatel nervozity

Kromě toho, že se na indexech volatility „dá vydělat“, jinými slovy, jedná se o klasické nástroje, se kterými se na finančních trzích běžně obchoduje, slouží zároveň jako indikátor pro sestavování predikcí. Tyto totiž mohou naznačovat tendence vývoje trhu. Stoupající volatilita je totiž často spojována s klesajícím kurzem a naopak klesající volatilita značí stoupající kurz. Zvyšující se četnost výkyvů totiž odráží rostoucí nervozitu na trhu, která může přerůst až ve strach. Proto mají investoři tendenci při stoupající volatilitě dynamické nástroje prodávat. Častým důsledkem je pokles kurzů, který může ještě zvýšit již tak vysokou nervozitu. V nejhorším případě je výsledkem krize na burze, v lepším případě zase začne po čase stoupat důvěra investorů a s ní i kurzy a nakonec volatilita opět klesne.

Indexové certifikáty

Na trhu je k dispozici množství indexových certifikátů, se kterými může investor „sázet“ na růst či pokles volatility. Každý z certifikátů má rozdílnou konstrukci a než se investor do něj rozhodne investovat, je třeba, aby si jeho strukturu a způsob výpočtu výnosu dobře prošel a nebyl překvapen.

Vsadit na pokles či růst?

Jak jsme si uvedli, investor může investovat jak s výhledem růstu, tak s výhledem poklesu volatility. Na co tedy „vsadit“ na růst či pokles? Pokud jde o americké akcie, u nich se cenové skoky snižují nejvíce od doby Velké deprese, to signalizuje zesilující investorskou důvěru. Což snižuje volatilitu. Propad volatility je i u rozvíjejících se trhů, například u indexu MSCI Emerging Markets je volatilita nejnižší od roku 1997.

Existují dva pohledy na tak nízkou volatilitu. Jeden tvrdí, že propad volatility a nejlepší začátek roku na finančních trzích od roku 1997 jsou dílem vysokého optimismu. Druhý pohled říká, že akcie mají podprůměrné ocenění akcií na úrovni P/E a největším přísunem peněz do akciových fondů za posledních devět let. Na trhu tak převažují kupci, což vede k jeho stabilizaci. Tento vývoj láká drobné investory zpět k nákupům akcií. Pomáhá i to, že na trzích nejsou v poslední době vidět tolik externí šoky.

Pravdou však je, že akcie posílili příliš vysoko, a to během krátké doby. Ekonomický růst není v současnosti nijak silný. Ovšem vysoký růst akcií (takřka se dostali na předkrizovou úroveň). Tento růst není podložen ekonomickým růstem. Je tedy možné, že nás čeká korekce. Nižší než průměrná volatilita u akcií navíc vždy předcházela velkým pádům na trzích. Třeba v roce 2008 jsme se u indexu S&P 500 dočkali největšího ročního propadu od roku 1937.

Volatilita je na nejnižší úrovni za poslední dobu, přičemž akciové indexy atakují vrcholné hodnoty. Obě tyto úrovně značí, že bychom měli spíše očekávat korekci a tím pádem růst volatility.

Jak využít volatilitu?

Nejjednodušší cesta je využít nástrojů, které investují do indexů „měřících“ volatilitu. Kromě již zmíněných indexů VIX či DVIX to může být například index S&P 500 Low Volatility (sdružuje 500 akcií firem s nejnižší volatilitou). Když budete hledat nástroje, musíte se poohlédnout především po indexových certifikátech a ETF. Podílových fondů zaměřených na tento segment investování příliš není. Navíc samotné certifikáty a ETF jsou vedené v euru nebo v americkém dolaru. Ti, které neodradí kurzové riziko ani netradičnost investice mohou využít ETF např. PowerShares S&P 500 Low Volatility Portfolio či SPDR S&P 500 Low Volatility. Index VIX je pak pokladovým aktivem ETF BlackRock Management Volatility Inv.

Graf VIX na desetileté periodě

Graf VIX na desetileté periodě  

Zdroj: CNBC

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE