Bezkontaktní platby lámou rekordy

30.05.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Oblíbenost bezkontaktních karet v České republice letos výrazně vzrostla. Od ledna dosáhla Visa téměř 2,3 milionu bezkontaktních transakcí u obchodních řetězců, které tento druh platby nabízejí. Evropané letos v březnu uskutečnili přes 19 milionu bezkontaktních transakcí.

Jak uvedla společnost Visa Europe, bezkontaktní platby lámou rekordy napříč celou Evropou. Počty transakcí dosáhly v Evropě za měsíc březen více než 19 milionů. Celkem utratili Evropané prostřednictvím bezkontaktních karet a chytrých telefonů s aplikací Visa payWave více než 1 miliardu euro.

V České republice podle údajů společnosti Visa Europe jen v měsíci březnu 2013 proběhlo téměř 1 milion bezkontaktních transakcí.

"Od roku 2007 se nám napříč celou Evropou podařilo vytvořit tzv. bezkontaktní ekosystém. Tento systém funguje velmi dobře, naplnily se tak naše předpoklady, že spotřebitel i obchodník rychle rozpoznali jeho přidanou hodnotu. Trhy v Británii, Polsku a Slovensku jsou průkopníky v používání bezkontaktní technologie, takže naším cílem je samozřejmě pokračovat ve stejném duchu i v České republice. Do konce roku 2013 budou moci Evropané uskutečnit měsíčně více než 52 milionů bezkontaktních transakcí”, sdělil Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou a Slovenskou republiku.


Čtěte také

Limity a zneužití platební karty
Truhlář: Neúčastníme se dostihu „internetových spořitelen“
Matula: Na rozdíl od konkurence nemusíme živit pobočkovou síť
Gajdoš: Podvodné platby jsou na nejnižší úrovni za posledních 10 let
Jaká bude banka budoucnosti?
Smartphone banking už má pevnou pozici. Co bude dál?

Jak je to s bezpečností bezkontaktních plateb?

Pokud jde o zneužití karet, předpokládáme, že počet podvodných transakcí se bude snižovat, a to hlavně u “kamenných“ obchodníků,” uvedl v nedávném interview pro Finance.cz Marcel Gajdoš. V současnosti jsou podvodné platby na nejnižší úrovni za posledních deset let, převážně díky zavedení EMV technologie na kartách i terminálech a také díky postupnému aplikování 3D technologie známé jako VbV (Verified By Visa). Česká republika byla jednou z prvních zemí, které technologii EMV zavedly. Počet podvodných transakcí je u nás díky tomu 4 krát nižší než evropský průměr (0,04%).

Visa

V ČR je podle údajů z března 2013 více než 950 tisíc karet Visa bezkontaktních:

  • V České republice proběhlo v březnu tohoto roku téměř 1 milion bezkontaktních transakcí
  • Objem bezkontaktních plateb dosáhl letos v březnu více než 15 milionu
  • Používání bezkontaktních karet se v České republice čtvrtletně zvýšilo o 25%
  • Každá sedmá karta Visa je nyní bezkontaktní

MasterCard

Podle údajů z bank a platebních systémů rostou bezkontaktní platby také společnosti MasterCard. Počet bezkontaktních transakcí přes MasterCard PayPass se kvartálně zvýšil o stovky procent. Přibližně každá čtvrtá karta MasterCard v ČR je už dnes bezkontaktní a měsíčně s nimi proběhne přes 1 milion bezdotykových transakcí. Další zajímavá statistika říká, že průměrnou aktivní kartou MasterCard proběhnou za každé čtvrtletí více než čtyři bezkontaktní platby.

Dalším trendem jsou mobilní platby

V tomto roce budeme svědky spuštění dalších komerčních programů. Důležitým elementem pro rozvoj mobilních plateb je nabídka telefonů podporujících technologii NFC a na druhé straně dostatečně široká akceptační síť. Lze říci, že každý terminál, který přijímá bezkontaktní karty, je zároveň přizpůsobený k přijímání mobilních plateb. “Visa Europe očekává, že v roce 2020 bude více než polovina všech transakcí provedena prostřednictvím mobilních zařízení,” dodává Gajdoš.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ