Dovolená přes slevový portál: Nenechte se napálit!

31.05.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Nakupování na slevových portálech zažívá v Česku poslední 3 roky skutečný boom. Tímto způsobem můžete pořídit třeba o 60 % výhodněji romantickou dovolenou či sportovní pobyt. Nákupy na slevových portálech však nejsou bez rizika, někdy se zde můžete setkat s podvodnými nabídkami či firmami. Připravili jsme pro vás několik rad, jak poznat neseriozní nabídky slev a nakoupit vše v pořádku.

Prověřte si slevový portál

Na českém internetu fungují desítky slevových portálů. Mezi nimi najdete jak zavedené a kvalitní weby, tak i mnoho pochybných internetových stránek. Před tím, než nějakou nabídku slev využijete, si proto pečlivě slevový portál prověřte. Seriózní a kvalitní portál je vždy registrovaný v obchodním rejstříku. Tento fakt si můžete ověřit velice snadno. Zvolenou slevovou stránku pečlivě prostudujte a uvedený kontakt na provozovatele s jeho telefonním číslem a emailovou adresou zadejte na www.justice.cz. Do příslušné kolonky případně stačí zadat pouze identifikační číslo obchodníka a na oficiálním serveru českého soudnictví zjistíte vše, co potřebujete. Pokud na slevovém portálu nenaleznete kontakt na provozovatele ani další údaje potřebné pro ověření v obchodním rejstříku, zvolte pro nákup jiný slevový portál.

TIP: Obchodní rejstřík - online rejstřík firem v ČR

Pozor na nabízené produkty, požadujte garanci spokojenosti

Každý spolehlivý slevový portál by měl dále nabízet garanci spokojenosti, a to zvláště pokud se jedná o nabídky pobytů. Garance kompenzace ceny by měla být automaticky nabízena ve chvíli, kdy kvalita služeb neodpovídá prezentaci či běžným standardům. Zároveň by se měla garance vztahovat na situaci, kdy nemají lidé z kapacitních důvodů možnost využít slevový kupon v termínu. „Před zakoupením pobytu bych doporučoval pročíst si kompletní nabídku. Na internetu nebo v diskuzi u každé nabídky je možné dohledat recenze daného hotelu. Seriózní portály navíc před spuštěním konkrétní slevu prověřují. Krom toho by u každé nabídky měly být uvedeny kontaktní údaje na recepci, kde je možné si ověřit volné ubytovací kapacity,“ vysvětlil Lukáš Przybylski, obchodní ředitel portálu Slevoteka.cz, která nabízí garanci kompenzace ceny v podobě kreditových bodů.

Zjistěte si skutečnou cenu a rezervujte pobyt včas

Častým trikem podvodných portálů či zadavatelů jsou slevy, které ve skutečnosti žádnými slevami nejsou. Pokud tedy na slevovém portálu nakupujete pobyt, ověřte si vždy na webu hotelu, kolik stojí za normálních podmínek. Pokud je nabídka po této stránce v pořádku, můžete přistoupit k zaplacení kuponu. Obvykle jej objednáte vyplněním objednávkového formuláře. Poté na e-mail dostanete platební pokyny, jež vás povedou při uhrazení částky. Jakmile se platba připíše na účet slevového portálu, tento zasílá kupon s unikátním číselným kódem. Ten posléze uvedete při rezervaci pobytu. Tuto rezervaci si domluvíte již sami přímo s recepcí daného hotelu. Nejlepší cestou je rezervovat si pobyt do 14 dnů od zakoupení kuponu. Jedná se totiž o reklamační lhůtu, během níž máte nárok na vrácení peněz bez udání důvodu. Právě tímto způsobem lze řešit případ, kdy hotel nemá volné pokoje v termínu, kdy chcete pobyt uskutečnit. Svůj slevový kupon pak nezapomeňte přibalit s sebou, abyste se jím mohli prokázat v místě pobytu.

Čtěte mezi řádky

Zájmem slevových portálů je samozřejmě prodat co nejvíce poukazů na slevu. V inzerátech proto nešetří chválou a své nabídky se snaží prezentovat co nejvíce atraktivně. Vždy si však pečlivě pročtěte, co a v jakém rozsahu si vlastně kupujete. „Již v titulku nabízeného produktu by mělo být řádně uvedeno, pro kolik osob se poukaz vztahuje. V případě zájezdového pobytu rovněž na kolik dní. Zároveň by měl slevový portál u nabídky uvádět vždy přehledné shrnutí podmínek. Jedná se o konečnou cenu, platnost kuponu, veškeré termíny a možnosti rezervace. Nezapomeňte si také dobře prostudovat obchodní podmínky konkrétních slevových portálů. V nich můžete nalézt podstatné informace například pro případ reklamace slev," uvedl Lukáš Przybylski, obchodní ředitel slevového portálu Slevoteka.cz, který patří mezi přední specializované portály nabízející zájezdy.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT