Japonský akciový trh na hraně

03.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední oficiální zpráva japonského ministerstva financí ukázala, že investoři z cizích zemí byli předminulý týden čistými kupci japonských akcií. Hodnota nákupu akciových titulů zahraničními investory dosáhla za týden 27,4 biliónů jenů (271 miliónů dolarů). Kdo stojí za aktuálním výprodejem na tamním akciovém trhu, který byl nejsilnějším za poslední dva roky?

Japonský akciový index Nikkei ztratil za dva dni (čtvrtek, pátek) téměř 2 000 bodů resp. 12 procent ze své hodnoty, když klesl z 15 950 na 13 970 bodů.

Impozantní růst

Japonsko po zavedení reforem a spuštění expanzivní měnové politiky pod taktovkou nového premiéra Shinza Abeho ovládl optimismus, který nalákal jinak konzervativní domácí investory, aby začali znovu participovat na rizikových aktivech, což se promítlo na růstu akciového trhu, který od začátku letošního roku posílil přes 50 procent. Důvodem růstu akcií byl nepochybně i slabý jen, který ale naopak lákal spíše zahraniční investory, pro které se akcie země vycházející slunce stávaly levnějšími.

Uwe Parpart ze společnosti Reorient Financial Markets upozorňuje na odlišnosti akciového trhu v Japonsku ve srovnání například s americkým trhem. V Japonsku je trh ovládán hlavně menšími investory na rozdíl od USA, kde převládají institucionální investování. Soukromí investoři se například za poslední dva měsíce podíleli na celkovém objemu obchodů na tokijské burze přibližně 35 procenty.

Výprodej akcií

Hromadný výprodej na japonském akciovém indexu Nikkei započal předminulý čtvrtek, kdy index téměř dosáhl psychologické hranice 16 000 bodů. Paul Grunewald ze společnosti Standard and Poor's, vidí příčinu právě ve změně poměru dlouhých pozic ke krátkým na domácím poli, což znamená, že sami Japonci vidí domácí akcie jakou překoupené. Co však změnilo optimismus ve tvářích nadšených Japonců? Logickým důvodem se jeví příliš dlouhý a strmý růst, o kterém začali investoři pochybovat a také zvýšená volatilita na japonském dluhopisovém trhu. Akciový index Nikkei velmi snadno překonal rezistenci 15 000 a mílovým tempem se rozběhl proti hladině 16 000, tam ovšem začalo vybírání profitů a indexu tak velmi rychle došel dech. Náladu na finančním trhu nezvedl ani šéf americké centrální banky (Fed), který minulý týden neposkytl investorům jasný signál o délce a objemu měnového uvolňování v Spojených státech, které podporuje apetit po riziku nejen na půdě USA, ale i v jiných zemích včetně Japonska.

Očekávaný vývoj

Podle analýz skupiny Parpart nejsme zdaleka u konce současného oslabování a za změnu trendu lze považovat pouze více jak 15 procentní korekci. Nicméně měsíční graf akciového indexu Nikkei bije na poplach. Květnová svíčka utváří ukázkovou svíčkou formaci tzv. „pinbar“ a zakončí-li svíčka pod dlouhodobou klesající trendovou čárou a úrovní 14 000 i celý měsíc květen, tak půjde o silný signál pro další výprodej. K medvědí náladě se přidává i skrytá medvědí divergence na stochastickém oscilátoru. První důležitou „supportní“ hladinou by pak byla hodnota 12 576 (Fibonacciho hladina 50).

Graf: Vývoj ceny japonského akciového indexu Nikkei 225 na měsíčním grafu (jedna svíčka zobrazuje cenový vývoj za jeden měsíc)

nikkei___l__nek_finance.jpg

Graf: Denní graf vývoje ceny japonského akciového indexu Nikkei

 Nikkei_finance.jpg

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE