Příjimačky v povodňovém ohrožení!

04.06.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Když nastaly děště... Málokdo by čekal, kam až doprší. Vydatné dlouhodobé srážky ohrožují životy, majetky, pohodu, klid i příjimačky! Zatím déšť bije napoplach hlavně v Čechách. Morava i Slezko ale v klidu být nemohou.

Ještě donedávna nevinně se tvářící déšť po několikadenním neustávájícím pláči v dnes naplňuje obavy mnoha lidí v Čechách. Kulminace hladin řek opustila jih Čech a během úterý čeká nával Prahu a poté český sever. Morava či Slezko letos nejsou zasaženy, ale dopady je neminou... Jeden z dopadů povodní, který se týká studentů a zájemců o studium se pomalu projevuje v příjimacím řízení na vysoké školy.

Situace v Praze

V pondělí zrušila příjimací řízení Filosofická fakulta i Právnická fakulta UK, jejíž budova stojí velmi blízko běsnící Vltavy. Hrozí zaplavení prostor fakult. Pro orientaci, podobně na tom bude také VŠUP, která stojí ještě blíž k Vltavě, nicméně zde to příjimačky neohrozí. Na stránkách Filosofické fakulty visí informace o možnosti dopravy do školy.

Vyjádření rektora UK: „Ve všech ohrožených objektech byly provedeny vyklízecí práce a další preventivní opatření s cílem minimalizace případných škod. Podle aktuálních informací z fakultních štábů zatím došlo k částečnému zaplavení loděnice v Tróji a výcvikového střediska v Dobronicích. Případná omezení provozu jednotlivých fakult a součástí (včetně konání státních zkoušek, přijímacích zkoušek, konferencí apod.) jsou v kompetenci jednotlivých děkanů a příslušné aktuální informace jsou k dispozici na webových stránkách těchto fakult...“, sdělil na univerzitním webu Prof. Václav Hampl.

Pedagogická fakulta UK na úterý omezila provoz, nekonají se zkoušky, zápočty atd. Ruší se také příjimačky v následujících termínech, pro více info je třeba sledovat internetové stránky jednotlivých fakult. Překvapivě příjimačky nezrušila FSS, jejíž budova stojí přímo na Smetanově nábřeží, zde 3. 6. 2013 zkoušky probíhaly údajně bez omezení podobně jako na FTVS. Kdo by se díky povodním nemohl dostavit ke zkouškám, může zažádat o náhradní termín. Matematicko-fyzikální fakulta v Troji je bohužel zaplavena! Karlín je dle matfyz webu ohrožen. Ostatní budovy fungují bez omezení provozu.

Další místa v Čechách

VOŠ Obalové Techniky ve Štětí vyhlásila stav ohrožení a zrušila zápočty i zkoušky.

Mimopražské fakulty UK v Plzni a Hradci Králové nehlásí žádné povodňové aktuality.

O povodních se nezmiňuje Jihočeská univerzita, zatím se tedy zdá, že příjimačky proběhnou standardně v plánované termíny.

Budou dopravní komplikace?

Odhadem a zároveň vzhledem k povodňové situaci a jejímu vývoji lze předpokládat, že problémy s dopravou budou.

A zde přichází na řadu již také zmiňovaná Morava a Slezko. Přestože doprava sem a odsud by neměla být tak závažným problémem, je třeba dbát na dostatek dopravních informací, jelikož vrcholí období příjimaček, zkoušek a studenti studující dálkově nebo hlásící se na vzdálené univerzity musí čelit zvýšeným problémům s dopravou.

 

V současnosti je zaplavena Strakonická spojující Prahu a České Budějovice, takže cestující autobusem za příjimačkami a zkouškami do Budějovic musí počítat minimálně s hodinovou objížďkou a navíc s tím, že se situace v Praze má zhoršovat během úterý a pravděpodobně ještě ve středu to nebude výrazně lepší. Ostatní zpoždění nebo omezení dopravy dálkových busů nejsou zas tak výrazná, pohybují se přibližně do půl hodiny (u Student Agency). Vlaky směrem Ústí nad Labem, Děčín v pondělí ještě jezdily, ale vzhledem k vysokému nárůstu hladiny Labe, Vltavy a dalších okolních řek během stejného dne je vlaková doprava např. na UJEP do Ústí n. L. zatím otázkou. České Dráhy informovaly o omezení dopravy na svém webu.

Je třeba bedlivě sledovat několik dopravních serverů, nejen IDOS nebo ČD, ale také zprávy.

A nějaké plus na závěr!

Nakonec se nerozloučíme roztomilým zvířátkem, ale podstatnou a důležitou informací týkající se slabých porevolučních ročníků, díky nimž má dost uchazečů vyšší šance na přijetí. Přijetí bez příjimaček a druhá kola příjimacích řízení budou! Uchazečů o studium je málo a tak například JČU v Českých Budějovicích otvírá obory, kde nevyžaduje účast na příjimacím řízení a daným uchazečům rovnou pošle rozhodnutí o přijetí. A to není jediná univerzita... Ale! Netýká se to oborů s talentovými zkouškami nebo psychotesty.

Dále některé univerzity vyhlásily druhé kolo příjimaček z důvodu nenaplnění kapacit, tak se rychle podívejte na weby univerzit, o kterých sníte a třeba budete mile přijati!

Databázi VŠ a kontakty i s odkazy na jejich webové stránky naleznete zde: Vysoké školy

Pro představu druhé kolo vyhlásily:

  • JČU - Pedagogická fakulta,
  • UPOL - Pedagogická i přírodověděcká f.,
  • ČVUT - Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ,
  • VŠCHT, ČZU v Praze,
  • Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
  • nebo Slezská univerzita v Opavě - Obchodně podnikatelská fakulta a Filozoficko-přírodovědecká fakulta.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT