Word a Excel – na kolik procent si věříte?

07.06.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Ve školních lavicích jsme se nejdříve naučili číst, psát a počítat. Nakonec jsme postupně získávali vědomosti z různých oblastí. Některé předměty nás oslovily více, jiné méně. Realita je ovšem taková, že bez některých znalostí se v běžném, obzvlášť pracovním, životě neobejdeme.

Jiná doba si žádá jiné nároky

S inovacemi se doslova setkáváme na každém kroku, stejně tak je to i s počítačovými programy. Veškeré tyto pokroky se pak v konečné fázi promítají do požadavků zaměstnavatelů. Stěží se dnes na pracovním pohovoru obejdete s tím, co vám stačilo před čtyřmi lety. Například málokde se na pracovišti setkáte se starší verzí Excelu a Wordu (konkrétně verze 2003). Pokud vás však informatika nebaví, tabulky vám přijdou zcela nudné, školní tempo nebo vyučující vám nesedí, neházejte flintu do žita! Vždy se ve vašem životě objeví něco, co nebude váš šálek čaje, ale když to překonáte, budete se pak nakonec ve finále cítit sebejistější. Je velmi důležité myslet na to, že vědomosti, které máte příležitost ve škole získat, se vám budou v budoucnu nejen velmi hodit, ale dokonce představovat i určitou formu nutnosti v pracovním životě. Samotné vytvoření tabulek a následné zpracování dat navíc bývá velmi častou součástí druhého kola pohovoru.

Doporučujeme: Jak ušetřit na kancelářském softwaru

Jak jste na tom vy?

Myslíte si, že vystačíte s tím, co jste se doposud naučili? Jakou úroveň vašich počítačových znalostí si píšete do životopisu? Oznámkujte si jednotlivé oblasti stejně jako ve škole a získejte tak přehled o minimu uživatelských znalostí, bez nichž se v práci neobejdete.

1) Word 2007

  • Vytváření dokumentu nebo šablony
  • Kontrola pravopisu a mluvnice
  • Odrážky a číslování
  • Formátování písma
  • Konce a oddíly
  • Záhlaví a zápatí

2) Excel 2007

  • Vytváření tabulek
  • Formátování tabulek
  • Funkce (i s kritérii) + výpočty
  • Vytváření grafů
  • Práce s filtrem

Jak jste dopadli? Skoro samé jedničky? Výborně, máte velmi dobrý základ, na kterém můžete stavět. Pokud jsou výsledky spíše dobré nebo horší, mám pro vás skvělý tip na zlepšení.

Zábavně a chytře s videokurzy nebo e-learningem

Jedná se o rychlé a efektivní řešení, když potřebujete nebo chcete hranici vašich uživatelských znalostí posunout o úroveň výš. Výukové programy vás nenásilnou formou naučí, jak pracovat s Wordem a Excelem tak, abyste ušetřili čas a stali se produktivnějšími. Pro vašeho zaměstnavatele (ať už stálého nebo potencionálního) navíc získáte na hodnotě. Nové znalosti vám pomohou nejen k získání lepších známek ve škole, ale i k hladšímu průběhu přijímacích pohovorů a práce samotné. Krok po kroku se seznámíte s jednotlivými funkcemi a už se nebudete muset obávat, že byste nevěděli, jak upravit ten či onen graf nebo tabulku.

Dle provedených statistik Microsoftu lidé nevyužívají ani zdaleka všechny funkce, které jim programy umožňují. Vy ale máte možnost to ihned změnit a objednat si kurz snadno a rychle přes internet. Ceny se pohybují zhruba od výše kolem 900 Kč vč. DPH. Jako student můžete navíc využít různých slev – udělejte si menší internetový průzkum!

Pokud vám však stav vaší peněženky aktuálně neumožňuje dovolit si koupi programů, ale rádi byste se vzdělávali, zavítejte do nejbližší knihovny, kde naleznete spoustu výukových knih. Zkuste například vaši školní knihovnu, možná budete až příjemně překvapení, kolik užitečné literatury zde najdete.

A co vaše okolí?

Co vaši kamarádi a rodina – využívá z nich někdo Excel nebo Word každý den? Možná máte ve vašem okolí experta nebo přinejmenším častého uživatele. Právě on vám může pomoci s vašim „učením“ a urychlit nabytí vašich dalších znalostí.

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT