Status studenta pomaturitních jazykovek se nejspíše nezruší

18.06.2013 | , AZ smart
STUDENT


Status studenta zůstane všem maturantům hlásícím se po prázdninách na jazykové školy navzdory tomu, že poslanci letos zrušili jejich výhody. Současný stav chtějí zatím zachovat.

Pro zájemce o pomaturitní studium tak platí, že i nadále nebudou muset hradit zdravotní pojištění a například také neztratí ani nárok na slevu na jízdném,“ upozorňuje kupříkladu Ing. Martin Vaněk, MBA, z AZ smart, českého centra pro pomaturitní a specializované vzdělávání. Zákon však nyní může být takzvaně smeten ze stolu. Záleží, zdali současná vláda přežije, či nikoli.

Novela zákona o státní sociální podpoře a zákona o důchodovém pojištění s některými ze současných výhod počítá. Ačkoli vláda poslanecký návrh v lednu nepodpořila, sněmovna ano. Novela se tak dostala před současnou krizí až do třetího čtení. „Zda bude status studenta od září letošního roku zachován, závisí na tom, jestli budou přijaty novely zákonů o státní sociální podpoře a o důchodovém pojištění,“ upřesňuje Ing. Martin Vaněk, MBA, z AZ smart, českého centra pro pomaturitní a specializované vzdělávání. Pokud vše půjde podle plánu, měl by změnu ještě v létě podepsat prezident Miloš Zeman. Otázkou však zůstává, zdali nepadne vláda a novela nepůjde stranou, vzhledem k současnému napjatému stavu, kdy má osud vlády v rukou koalice. Za novelou stojí snižující se počet přihlášených do jazykových škol.

Status studenta poskytujeme našim studentům několik let, v tomto máme velikou výhodu před klasickými jazykovými školami nebo pomaturitními kurzy. Jsme řádně registrováni a uvedeni ve vyhlášce ministerstva školství. Naši studenti tedy nemusí odvádět sociální či zdravotní pojištění, navíc jim platí studentské slevy pro různé kulturní akce, mohou získat kartu ISIC a je s tím samozřejmě spojena řada dalších výhod. Studentům pomáháme mimo jiné i s levnějším ubytováním, pokud jsou mimopražští,“ vyjmenovává některé z přínosů Ing. Martin Vaněk, MBA, z http://www.az-smart.cz/.

Výhody studentů jazykových škol

Výpis možných výhod je zakotven ve vyhlášce ministerstva školství. Podle konstatování legislativní rady vlády z roku 2010 však musí mít podporu přímo ze zákona, což však resorty školství a práce nepodpořily. Ministerstvo školství za vedení Josefa Dobeše vyhlášku zrušilo s dovětkem, že účastníci kurzů letošního roku budou poslední, jimž úlevy od státu připadnou. To však neznamená, že přijdou o status studenta. Jazykové schopnosti středoškoláků jsou podle studií na nízké úrovni a pomaturitní studium nedostatky kompenzuje. Studenti jazykovek navíc vyjdou státní kasu levněji, než vysokoškoláci. S ohledem na výhody plynoucí ze statusu studenta vyjdou účastníci kurzů stát asi na 20 tisíc korun ročně.

Změny až od roku 2014/2015

Pokud by novela prošla i za současného napjatého stavu, pro školy poskytující jazykové vzdělání a studenty se v následujícím školním roce prakticky nic nemění. Nový seznam institucí oprávněných poskytovat kurzy bude platit od roku 2014/2015. Vytvoří jej ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí. Platit prý bude tři roky. V úvahu připadá, že se podmínky pro školy, poskytující jazykové vzdělání zpřísní a kurz by měl být zakončen mezinárodní zkouškou. „Naše denní pomaturitní studium anglického jazyka je standardně s možností přípravy na certifikaci FCE. Studium je určeno také pro žáky, kteří letos neuspějí u státních maturit, či přijímacích zkoušek na vysněnou vysokou školu,“ vysvětluje Ing. Martin Vaněk, MBA.

Autor článku