Recyklační firmy prosadily zdražení likvidace solárních panelů

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Recyklační firmy prosadily zvýšení poplatku za ekologickou likvidaci solárních panelů. Ten by se měl po vnitřním připomínkovém řízení k vyhlášce ministerstva pro životního prostředí zvýšit místo původních 5,5 koruny za kilogram na minimálně 11 korun, napsal dnes zpravodajský server Ekonom. Proti zvýšení poplatku protestuje Česká průmyslová fotovoltaická asociace (CZEPHO). Podle ní jsou skutečné náklady na likvidaci vysloužilých solárních panelů výrazně nižší.

Všichni, včetně domácností s několika panely na střeše, musí do konce června uzavřít smlouvy s některým z autorizovaných kolektivních systémů pro odběr vysloužilých solárních panelů, upozornil server s tím, že pokud tak neučiní, vystavují se hrozící pokutě až 50 milionů korun. ČEZ by tak likvidace stávajících solárních parků vyšla na 125 milionů korun. Majitel zhruba deseti panelů na střeše by měl odvést poplatek 2200 korun.

Podle majitelů solárních elektráren sdružených v CZEPHO se cena za likvidaci vysloužilých panelů pohybuje v rozmezí od 1,5 do čtyř korun za kilogram panelů. Vadí jim ale i to, že si likvidaci zařízení nemohou zajistit sami. Podle Evropská směrnice o elektroodpadu podle CZEPHO dává výrobcům panelů na výběr, zda sběr a likvidaci odpadu zajistí sami, prostřednictvím kolektivního systému, nebo si na to někoho najmou. České právo ale stanovuje kolektivní systém jako jedinou možnost.

Vyhláška stanovující výši poplatku doplňuje zákon, který MŽP prosadilo loni. Podle zákona budou u solárních panelů uvedených do provozu od letošního 1. ledna výrobci solárních panelů na speciální účet odvádět částku, za kterou bude tento panel prostřednictvím kolektivních systémů jednou ekologicky zlikvidován. U starších panelů by měli částku na jejich likvidaci odvádět ve splátkách jejich majitelé, kteří se musí do kolektivních systémů registrovat do konce června.

Zatím se přesně neví, jak se budou stamilionové částky, které se vyberou za poplatky na recyklaci vysloužilých solárních panelů od provozovatelů solárních elektráren, spravovat. Ministerstvo financí, které v současné době připomínkuje vyhlášku, má nastavit finanční a garanční mechanismy a způsob nakládání s vybranými penězi v dalších 25 letech.

Solární elektrárny kritizují zástupci průmyslu, podle kterých je rozvoj fotovoltaiky hlavní příčinou zdražování elektřiny. Na podporu solárních elektráren jdou zhruba dvě třetiny ze 44,4 miliardy korun, jež letos míří na podporu obnovitelných zdrojů v ČR. Spotřebitelé platí v ceně proudu 583 korun za každou megawatthodinu elektřiny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK