Dolar před oznámením výsledku zasedání Fedu oslaboval

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Americký dolar před dnešním zveřejněním výsledku zasedání americké centrální banky (Fed) k dalšímu vývoji měnové politiky oslaboval. Vůči koši hlavních světových měn tak oslabil na zhruba čtyřměsíční minimum. Analytici očekávají, že šéf Fedu Ben Bernanke se pokusí uklidnit nervozitu na trzích, žádné nové kroky v dosavadním kurzu Fedu ale nepředpokládají.

Takzvaný dolarový index, který zachycuje kurz dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, klesl na 80,498 bodu. To byla nejnižší hodnota za poslední čtyři měsíce. Později ale posílil a před 18:00 se pohyboval kolem 80,549 bodu.

Vůči japonskému jenu dolar klesl o 0,2 procenta na 95,15 JPY. Euro k dolaru ale o 0,1 procenta zpevnilo a dostalo se na 1,3402 USD, naopak vůči jenu o 0,2 procenta oslabilo a nacházelo se na 127,41 JPY.

Fed dnes pravděpodobně oznámí, že bude pokračovat v nákupu dluhopisů v nezměněném objemu 85 miliard dolarů měsíčně. Spekulace, že by Fed mohl začít od programu nákupu dluhopisů ustupovat, vyvolala v posledních dnech výprodej na světových burzách a podpořila kurz jenu. Od začátku měsíce tak japonská měna k dolaru zpevnila asi o pět procent.

Náznaky, že Fed v dohledné době podpůrný měnový program zřejmě neomezí, by mohly dolaru ublížit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK