Ceny ropy smazaly zisky, oslabil je silný dolar

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne smazaly počáteční zisky a severomořská ropa Brent sestoupila zpět pod 103 dolary za barel. Trh podkopalo oživení kurzu dolaru po příznivých zprávách z americké ekonomiky. Brent směřuje ke třetímu čtvrtletí poklesu po sobě, což by bylo nejdelší oslabování od let 1997-98.

Brent v 16:15 SELČ oslabila o 15 centů na 102,70 dolaru za barel, Předtím vystoupila až na 103,44 dolaru. Cena americké lehké ropy WTI klesla podobným tempem na 96,95 dolaru.

Ropa v minulých dnech rostla, protože poslední vyjádření řady činitelů americké centrální banky (Fed) naznačila, že ústup Fedu od podpůrných nákupů dluhopisů nebude tak rychlý, jak se trh minulý týden obával. Po vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho, který ohlásil počátek rušení stimulace už na tento rok, spadly ceny ropy v předešlém týdnu o pět procent a zažily nejhlubší ztrátu od začátku dubna.

Dnešní zisky ropa smazala odpoledne díky oživení dolaru, jemuž pomohly údaje o dalším zlepšení spotřebitelské důvěry v USA a o růstu regionální průmyslové aktivity. Silný dolar oslabuje ceny komodit, protože zdražuje jejich nákupy investorům v jiných měnách než v dolaru.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 102,70 102,84 New York - Nymex WTI srpen 96,95 97,06

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK