Na ČVUT v Praze vzniká unikátní pracoviště pro informatiku, robotiku a kybernetiku

01.07.2013 | , ČVUT
STUDENT


Od 1. července 2013 vznikne na Českém vysokém učení technickém v Praze nový vysokoškolský ústav nazvaný Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRK), jehož cílem bude posílit výzkumnou kapacitu ČVUT, vytvořit prostředí pro směřování k excelentnímu výzkumu a pro výchovu nové generace vysoce kvalitních výzkumných pracovníků i odborníků pro praxi. Řízením CIIRK bude v pondělí pověřen rektorem ČVUT prof. Vladimír Mařík, dosavadní vedoucí katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Rektor ČVUT prof. Václav Havlíček také jmenuje pětičlenný zakládající Sněm CIIRC.

Naším záměrem je postupně na ČVUT vybudovat vysokoškolský ústav, který se svým moderním charakterem, principy budování, součinnosti s dalšími principy provozu, vědeckými výsledky, jejich transferem do praxe i stylem výchovy nové generace špičkových odborníků, stane unikátním, modelovým centrem excelence v ČR, posilujícím integritu i prestiž ČVUT a přispívajícím k dlouhodobé konkurenceschopnosti ČVUT v mezinárodním měřítku,“ uvedl prof. Vladimír Mařík.

Informatika, kybernetika a řídicí technika jsou předmětem výzkumu a výuky téměř na všech fakultách ČVUT. Zřízení CIIRC vytvoří ústřední pracoviště pro excelentní výzkum ve výše uvedených oblastech a výuku doktorandů všech fakult, které budou mít zájem o spolupráci. CIIRC přispěje svým cíleným směřováním k excelenci především nabídkou spolupráce s fakultami a součástmi ČVUT na výzkumných projektech i poskytnutím svého zázemí.

V neposlední řadě institut přispěje samotným studentům ČVUT, protože se budou moci během studia stát členy kvalitních výzkumných týmů a realizovat zde své závěrečné projekty a kvalifikační práce. Pro posílení kvality výzkumu a mezinárodních vazeb budou postupně budovány společné laboratoře s předními univerzitami a významnými průmyslovými výzkumnými centry v Evropě, USA, Japonsku či Jižní Koreji. Součástí záměru CIIRC je vytvořit propojený fyzický prostor pro transfer poznatků do praxe (inkubátory, střediska pro transfer know-how) – tedy propojit výzkumné aktivity s transferem znalostí v ideálním případě doslova v rámci jediné budovy.

ČVUT se pokusí vytvořit do roku 2015 pro CIIRC odpovídající nové prostory revitalizací stávající Technické menzy v pražských Dejvicích za podpory Operačního programu VaVpI. V souladu s cíli 4. prioritní osy VaVpI, která je zaměřena na vzdělávací aktivity spojené s výzkumem, se předpokládaný institut bude orientovat na výchovu doktorandů a nových pracovníků s využitím špičkových znalostí a výzkumných aktivit významných vědeckých osobností. Nepředpokládá se proto jednorázový přechod dnešních pracovišť ČVUT, nýbrž především postupné budování nových týmů pod vedením zkušených odborníků z ČVUT, z ČR i ze zahraničí, spojených s výchovou nové generace výzkumníků.

Zřízení CIIRC by mělo prospět České republice i výzkumu v Praze posílením výzkumné kapacity ve strategických a bezprostředně průmyslově využitelných oblastech. Institut také otevře cestu ČR k využití prostředků VaVpI v Praze. „Očekáváme, že půjde o pilotní projekt realizovatelný ve stávajícím programovém období 2007 až 2013 s čerpáním do poloviny roku 2015, který umožní otevření většího prostoru pro využití Strukturálních fondů pro Prahu v plánovacím období 2014 až 2020,“ říká prof. Vladimír Mařík.

Institut prospěje i samotnému ČVUT, zejména ověřením nového způsobu řízení opírajícího se o vnitřní akademickou samosprávu posilující excelenci, a to nad rámec zákonné povinnosti. Dále také otevřeností a interdisciplinaritou ve spolupráci fakult a ústavů ČVUT, ale i s dalšími akademickými pracovišti v Praze, ČR a v zahraničí.

Projekt institutu bude mj. financován z evropských programů. Jedním z prvních projektů, které budou na institutu zakotveny, bude ARUM – integrovaný projekt financovaný ze strany EU v celkové výši 9,5 mil EUR. Je zaměřený na plánování a rozvrhování výroby u Airbus Industries. V tomto projektu hraje tým ČVUT klíčovou roli. Dalším dílčím zdrojem finančních prostředků bude výše zmíněný OP VaVpI.

Myšlenka založení CIIRC je jednou z odpovědí ČVUT na očekávanou diferenciaci českých vysokých škol. Je součástí snahy ČVUT o vybudování společné platformy nebo sdružení Center kompetence a excelence a o vytvoření uceleného, rozsáhlého výzkumného prostoru v areálu Dejvic, jehož by mohl být právě založený CIIRC jednou z klíčových jednotek,“ doplňuje prof. Vladimír Mařík.

Autor článku