Koruna před svátky mírně posiluje k euru i dolaru

04.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. července (ČTK) - Koruna před svátky mírně posiluje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 se obchodovala proti středě vůči euru o tři haléře silnější na 26,03 Kč/EUR a k dolaru získala pět haléřů na 20,03 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka podpořily korunu lepší výsledky tržeb z maloobchodu. "Posílení koruny však bylo jen minimální v řádu několika haléřů," uvedl.

České maloobchodní tržby v květnu pozitivně překvapily růstem o 1,2 procenta a napodobily tak středeční dobrá data za maloobchod v celé EU, poznamenal Tomáš Vlk z Patria Finance. Podle něj jde o další z náznaků zlepšování spotřebitelské poptávky, což by mělo zmírnit obavy z akce České národní banky na devizovém trhu. "I přes minimální první reakci by tak kurz koruny mohl přece jen zkoušet nižší hodnoty a testovat, kdy se zástupci centrální banky ozvou," míní Vlk.

Podle Nováka lze vzhledem k prázdnému domácímu ekonomickému kalendáři a nadcházejícímu státnímu svátku předpokládat, že se charakter obchodování do konce tohoto týdne nezmění a bude se i nadále odehrávat kolem hranice 26 Kč/EUR.

Kurz eura k dolaru stagnuje kolem 1,3000 USD/EUR. Vývoj na dluhopisech a akciích kurz výš netlačí, podle Vlka zřejmě kvůli odpolednímu jednání Evropské centrální banky a pátečním číslům z USA, které by přece jen měly spíše svědčit dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK