Pojištění nebo loterie?

17.07.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V poslední době se objevují nová pojištění určená zvlášť pro ženy. Jedná se o pojištění rakoviny prsu či ženských orgánů. V praxi je často možné se potkat s úvahou: „Mnoho žen podobné choroby dostalo, kdybych onemocněla, ať z toho něco mám.“ Přitom hlavním důrazem při pojišťování by měl být pohled „z druhé strany“ – kolik peněz mi bude chybět, kdybych onemocněla? Co kdybych onemocněla něčím jiným?

Mnoho lidí uvažuje o pojistkách následujícím způsobem: „Mám vyšší pravděpodobnost onemocnění určitou nemocí, proto se pojistím právě na tuto chorobu.“ Z celého pojištění tak dělají jakousi loterii. „Mám šanci na výhru, jdu si vsadit peníze.“ Případně: „Mě povodně nehrozí, nebudu se proto proti vodě pojišťovat.“ V přeneseném slova smyslu tak vlastně hrají loterii s pojišťovnou.

Co je loterie

Loterie je hra, v níž hráč vsadí určitou částku. Poté se snaží uhodout čísla, která budou tažena z osudí. Taktéž je možné si koupit los. Hráč v tuto chvíli doufá, že konkrétně jeho čísla budou tažena z osudí a on vyhraje. Dá se říci, že hráč odevzdá jistou finanční částku a doufá, že nastane jistá událost, v jejímž důsledku získá výrazně vyšší částku zpět.

Co je pojištění

Pojištění je zdánlivě podobné. Pojistník platí určitou částku. Poté, stane-li se daná událost, obdrží finanční částku. Přesto se jedná o principielně jinou věc. Pojištění je závazkem pojistitele vůči pojištěnci poskytnout pojistné plnění v případě vzniku nahodilé události. Jedná se o skutečnost, která je možná a u které není jisté, zda v době trvání pojištění vůbec nastane, nebo není známa doba jejího vzniku.


Čtěte také:
Smysluplné cestovní pojištění
Co byste měli vědět před zrušením pojistné smlouvy
Všeobecné pojistné podmínky a jak je číst
Zvláštní pojistné podmínky a jak je číst
Přepojišťování pojistných smluv: Nešvar českého pojišťovnictví


Cíle pojištění a loterie

Cílem loterie je vyhrát určitý obnos. Cílem pojištění je úplný opak. Sázkař si přeje, aby vyhrál. Pojištěný si přeje, aby pojistná událost vůbec nenastala. Podobně jako sázející vkládají peníze do loterií a z těchto peněz se mimo jiné vyplácejí výhry, tak i pojistníci vkládají peníze do pojišťovny a z těchto peněz se vyplácejí pojistné částky. Nicméně základní rozdíl tu je. Výhra má sloužit k obohacení. Pojištění má pomoci tlumit finanční dopad předem dané negativní události.

K čemu má sloužit pojištění

Pojišťujeme se vůči událostem, jejichž následky by pro nás byly finančně zničující. Je špatné hrát jen „pojistnou loterii“ a nebýt pojištěn na vše potřebné. Víme-li, že v případě nemoci by měla naše rodina vážné finanční problémy, je správné se pojistit. Nicméně zpravidla můžeme dostat mnoho nemocí a peníze bychom potřebovali v případě jakékoli z nich. Vybereme-li pouze jednu či dvě z nich, o nichž se domníváme, že je pravděpodobně dostaneme, hrajeme s pojišťovnou loterii. Copak není infarkt myokardu podobně zničující jako rakovina? Samozřejmě je možné pojistit některé jednotlivé nemoci zvlášť a čekat, co nastane. Nic vám nebrání v tom používat pojištění jako loterii, ale říkejme tomu potom loterie.

Co je vhodné pojišťovat

Potřeba pojištění je vesměs individuální věc. Kdo je sám, stačí mu zpravidla pojištění majetku a zajištění v případě invalidity úrazem či nemocí. Pro živitele rodiny je nutné přidat ještě pojištění pro případ smrti. Člověk bez finanční rezervy potřebuje další zajištění – pojistku pro případ nemoci či hospitalizace. Nikdy se však nesmí vybírat pouze některé důvody a jiné podobně vážné důvody nebrat v úvahu. Potřebujeme-li finance v případě vážné nemoci, nestačí se zajistit pouze pro případ exotických nemocí jako je žlutá zimnice či malárie. A to ani v případě, že trávíme každoročně několik týdnů v Jižní Africe. Podobný následek totiž může mít i u nás běžná lymská borelióza.

Autor článku

Jana Syrovátková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ