Kalousek: Spor mezi Lukoilem a hmotnými rezervami skončí u soudu

21.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Soudem nejspíš skončí spor mezi Správou státních hmotných rezerv a společností Lukoil Aviation Czech o nevrácené letecké palivo, míní bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Hmotné rezervy podle něj vyměřily Lukoilu "velmi významnou pokutu", nejméně v desítkách milionů korun.

Podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) jde o případ, kdy měl Lukoil do konce dubna hmotným rezervám podle smlouvy vrátit část paliva, ale neučinil tak. Spolumajitel společnosti Martin Nejedlý, spojovaný s prezidentem Milošem Zemanem a jeho stranou SPOZ, podle listu reaguje na zmínky o případu velice podrážděně. "Palivo jsem si nevzal formou zápůjčky. Řádně jsem za něj zaplatil cenu, která byla vyšší než tržní," citovala jej 12. července MfD.

"Penalizační faktura společnosti Lukoil Aviation Czech byla Správou státních hmotných rezerv vystavena a řádně odeslána. V současné době je faktura ještě v termínu splatnosti," uvedla v listu mluvčí správy Tereza Krásenská.

"Pravděpodobně bude (pokuta) řešena soudním způsobem a já jsem plně přesvědčen, že Správa státních hmotných rezerv má dostatek právních argumentů na to, aby si vydobyla to, co jí patří," řekl dnes Kalousek. Výši částky neuvedl s odkazem na možné obchodní tajemství, zmínil se ale až o "trojciferné částce" v milionech.

Lukoil měl v minulých letech se Správou státních hmotných rezerv smlouvu na takzvanou obměnu paliva. Spočívá v tom, že firma, která obměnu provádí, odebere z hmotných rezerv staré palivo a ve stejné ceně a množství dodá nové zboží stejného druhu, vysvětlila MfD. Zatímco hodnota takové transakce se nemění, ceny na trhu stoupají a klesají. Soukromé firmy tak mohou spekulovat a dodávat palivo zpět při poklesu cen.

Pokud věc skončí u soudu, je to podle exministra financí obvyklé. "Běžné by nebylo, kdyby třeba Správa hmotných rezerv najednou to chtěla vyřešit nějakým výrazně vstřícným smírem," míní exministr. V minulých dnech dával opakovaně najevo obavy z toho, jak bude na tlaky ze strany Lukoilu reagovat Jan Fischer, jeho nástupce ve vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Rusnoka a jeho tým prosazuje prezident Zeman bez domluvy v Poslanecké sněmovně.

Podle Kalouska by běžné nebylo ani to, kdyby Čepro chtělo obnovit své smlouvy s Lukoilem. Podle MfD má Nejedlý právě na takovém vývoji zájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK