Sedm tipů pro platbu kartou v zahraničí

24.07.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V posledních letech si Češi zvykají platit kartou i na dovolené v zahraniční. Platba kartou s sebou přináší spoustu výhod. Nemusíte měnit peníze nebo u sebe nosit velkou hotovost. Je to jednoduché. Za platbu u obchodníka, stejně jako v Česku, většinou neplatíte žádné poplatky, a banka vám automaticky strhne částku podle jejího vlastního kurzu. Kromě jasných výhod, ale je třeba dodržovat určitá pravidla, protože by se vám jinak cesta do zahraničí nemusela vyplatit.

1) Vezměte si na cestu do zahraničí více karet

Do cestovního zavazadla si pro jistotu přibalte všechny karty, které vlastníte. V každé zemi jsou různé podmínky placení. Někde berou pouze karty Visa, jinde zase třeba MasterCard. Pokud máte možnost, tak si přibalte na cestu obě. Dále je dobré vědět, že širší možnosti platby máte s kartou embosovanou (poznámka: ta s vytlačenými údaji). Pokud budete mít u sebe karet více, snížíte riziko odmítnutí platby u obchodníka.

2) Kreditka se neztratí

Kromě karet klasických byste si měli vzít i kartu kreditní. Nikdy dopředu nemůžete vědět, jaká situace může nastat. Pro tyto případy je vhodné mít připravenou kreditku, kterou běžně nepoužíváte. V případě finančních problémů v cizině (okradení, zranění) je kreditní karta nejschůdnější řešení. Navíc bývají často embosované a máte větší šanci, že s ní při platbě uspějete.

3) Číslo na zákaznický servis je důležité

Může se stát, že platební kartu ztratíte nebo vám ji někdo odcizí. Pro tyto případy je důležité mít připravené číslo zákaznického servisu. Nezapomeňte si číslo uložit na jiné místo než nosíte platební kartu. Mohlo by se vám totiž stát, že vám odcizí i kartu i čísla, a pak byste těžko kartu na dálku zablokovali.

4) Platební karta – váš tichý společník

Nenechávejte nikdy platební kartu bez dozoru. Za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, ani obsluze v restauraci či na recepci v hotelu. Dobrým tipem je platební karty nosit na jiném místě než hotovost (mimo peněženku). Ukládejte je do vnitřních kapes podél těla. Existují na ně i speciální pouzdra.

5) Nenechávejte platební kartu jako zástavu a bez dozoru

Existují tisíce případů podvedených turistů. Nezapomeňte, že pokud dáte svoji platební kartu z ruky, tak je velmi snadné si zapamatovat (nebo opsat) všechny údaje, které stačí pro platbu kartou přes internet. Stejně pozorní buďte v restauracích. Nikdy nenechávejte odnést číšníka kartu z vašeho dohledu. Někteří experti si dokáží zapamatovat číslo karty a CVV nebo CVC kód na zadní straně během několika vteřin.

6) Neustále vše kontrolujte

Buďte pozorní při transakcích. Obchodník by měl vždy načíst kartu pouze do jednoho terminálu a i v případě neúspěšné transakce vyžadujte potvrzení. Nedostanete-li žádné potvrzení, zpozorněte. Mohlo by se jednat o podvod. Po každé transakci si zkontrolujte, že karta, kterou vám obchodník vrátil, je opravdu vaše. Od každé transakce si schovávejte doklady pro případnou reklamaci a po návratu z dovolené zkontrolujte reálný stav účtu a dokladované částky. Vykradači platebních karet jsou chytří a většinou čerpají z účtů částky postupně a v malém objemu.

7) Blokace plateb přes internet

Máte-li stále o své finance strach, tak můžete po dobu dovolené zablokovat platby přes internet. Pokud by se někomu podařilo opsat vaše údaje, tak mu budou k ničemu.

Platba kartou v zahraniční je relativně bezpečná a pohodlná záležitost. Abyste ale nemuseli v budoucnu čelit problémům, tak je dobré dodržovat výše uvedené zásady.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ