Počet nezaměstnaných ve Francii stoupl na nový rekord

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 24. července (ČTK) - Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii vzrostl v červnu na nové rekordní maximum 3,279.400 lidí a proti květnu se zvýšil o 14.900, tedy o půl procenta. Dnešní vládní údaje jsou novou ranou pro prezidenta Françoise Hollandea, který slíbil, že letos se začne nezaměstnanost v zemi snižovat.

Čísla francouzského ministerstva práce jsou hlavními domácími údaji o trhu práce, neodpovídají ale metodice Mezinárodní organizace práce a neudávají míru nezaměstnanosti. Podle posledních údajů evropského úřadu Eurostat činila míra nezaměstnanosti ve Francii v květnu 10,9 procenta a byla pod průměrem eurozóny, který činil 12,2 procenta.

Hollandeova socialistická vláda je přesvědčena, že nezaměstnanost i přes stále nové rekordy začne v posledních měsících roku klesat. Poslední údaje z ekonomiky naznačují zlepšení situace v průmyslu a centrální banka předpověděla, že ekonomika ve druhém čtvrtletí mírně stoupne a vymaní se z recese.

Francie před dvěma týdny přišla o nejvyšší možný rating AAA, když jí agentura Fitch Ratings snížila úvěrovou známku o jeden stupeň na AA plus. Fitch své rozhodnutí zdůvodnila nejistým ekonomickým výhledem Francie v důsledku krize v eurozóně, velkou dluhovou zátěží a právě vysokou nezaměstnaností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK