Reuters: Kypr s věřiteli stanovil výměnný poměr vkladů za akcie

28.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 28. července (ČTK) - Kypr a jeho mezinárodní věřitelé se dnes dohodli na přesných podmínkách, za nichž bude penězi vkladatelů zachráněna Bank of Cyprus, což je největší banka na Kypru. Podle zdrojů agentury Reuters se na záchranu ústavu použije 47,5 procenta nepojištěných vkladů v bance.

Dohoda je součástí záchranného programu, na němž se Kypr s věřiteli dohodl už v březnu. Součástí dohody je ujednání, že velcí vkladatelé svými vklady zaplatí za rekapitalizaci banky. Nepojištěné jsou vklady nad 100.000 eur (asi 2,6 milionu Kč).

"Dohody, která konečný výměnný poměr stanovila na 47,5 procenta, bylo dosaženo dnes ráno," citoval Reuters jednoho ze zdrojů z bankovních světa, který měl blízko k jednání.

Úředním rozhodnutím se na akcie původně přeměnilo 37,5 procenta nepojištěných vkladů, dalších 22,5 procenta bylo ponecháno stranou jako rezerva pro případ, že v budoucnu bude nutné kapitál banky posílit víc, než se předpokládalo.

Zadlužený Kypr se letos v březnu dohodl s věřiteli na mezinárodním záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur (asi 260 miliard Kč). Výměnou za to však musel uzavřít jednu ze svých velkých bank a zabavit část úspor nad pojištěných 100.000 eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK