Krok za krokem k založení evropské společnosti

01.08.2013 | , Společnosti123
STUDENT


Rozvoj společného trhu osmadvacítky vždy narážel na národní specifika jednotlivých států, na odlišné regule, zvyklosti či rozdílnou strukturu obchodních společností. Mostem mezi členy EU může být zavedení nového typu právnických osob: tzv. evropské společnosti (Societas Europaea, SE). Její založení má však několik úskalí.

Vznik

Podle nařízení rady ES č. 2157/2001 ze dne 8. října 2001 o statutu evropské společnosti (SE) může tento subjekt vzniknout čtyřmi způsoby. První případ: fúze již existujících obchodních společností, kdy sloučením přejímá evropská společnost právní i finanční závazky původních subjektů. Za druhé: holding SE. Propojení minimálně dvou subjektů, z nichž všichni mají hlavní sídlo, statutární orgány a hlavní správu ve státech EU (viz níže).

Za třetí: založení dceřiné společnosti. Podmínky jsou podobné jako u holdingu SE - společnosti se sídlem a orgány uvnitř EU mohou vytvořit dceřinou společnost SE úpisem akcií, nezávisle na členském státu, kde působí. Čtvrtá a poslední možnost: změna právní formy akciové společnosti na evropskou společnost. Podmínky jsou stejné jako u výše zmiňovaných.

Podmínky

Kapitál u evropských společností je vždy vyjadřován v eurech. Základní kapitál činí minimálně 120 000 eur. Nařízení č. 2157 však stanoví, že pokud místní právní úpravy požadují vyšší základní kapitál, je legislativa daného státu nadřazena nařízení Evropské komise. Sídlo SE se musí nacházet v členském státu Evropské unie, přičemž správní ústředí musí být ve stejném státě. Některé státy EU vyžadují, aby sídlo a orgány společnosti sdílely totožnou adresu.

Zápis do rejstříku se řídí místními národními předpisy, nařízení EU toto nijak neupravuje. Délka řízení je tedy v každém členském státu jiná, přičemž platí nepsané pravidlo, čím severnější stát, tím rychlejší řízení a naopak. Založení společnosti a její zápis do národních rejstříků eviduje Úřední věstník Evropské unie.

Založení rychle a jednoduše

Pokud se chcete vyhnout studiu právních předpisů jednotlivých zemí EU, můžete využít možnosti nákupu tzv. ready made evropských společností. Jejich cena se v ČR pohybuje kolem 90 000 Kč a na českém trhu jsou k mání evropské společnosti se 100% splaceným základním kapitálem. Akcionáři tedy neručí za závazky společnosti svým majetkem, který je v tomto případě striktně oddělen od majetku společnosti.

Autor článku

SEO článek  

Články ze sekce: STUDENT