Rakouský nástupce firmy Schlecker ukončí své aktivity

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 12. srpna (ČTK) - Rakouský řetězec drogerií Dayli, který je nástupcem zkrachovalé společnosti Schlecker, ukončí své aktivity. Firmě se nepodařilo získat od investorů hotovost, jež by zabránila největšímu kolapsu v rakouském maloobchodním sektoru za poslední dvě desetiletí. Oznámil to dnes insolvenční správce podniku Rudolf Mitterlehner.

Firma zavře zbývajících 522 poboček v Rakousku, což povede ke ztrátě dalších 2000 pracovních míst. Společnost již minulý měsíc v rámci úsporných opatření uzavřela zhruba 40 procent svých prodejen, napsala agentura Reuters.

Firmu Dayli před rokem vytvořil podnikatel Rudolf Haberleitner z rakouských aktivit zkrachovalého německého řetězce Schlecker. Nakonec ale musel své úsilí o oživení sítě drogerií a její expanzi po celé Evropě vzdát a prodal svůj podíl v Dayli jinému investorovi. Poté se firma kvůli platební neschopnosti dostala do nucené správy. Zánik řetězce Dayli podle agentury APA znamená v konečném součtu zrušení téměř 3500 pracovních míst.

Haberleitner měl původně s firmou Dayli velké plány. V prvním kroku například hodlal vytvořit 1300 poboček v Rakousku a Německu. Jeho záměrem bylo nenabízet pouze drogistické produkty, ale veškeré zboží denní potřeby, včetně potravin, oblečení, elektroniky a služeb. Mnoho odborníků však pohlíželo na tyto plány velmi skepticky a považovalo je hned od začátku za odsouzené k zániku.

Řetězec drogerií Schlecker loni v lednu vyhlásil platební neschopnost. V Německu měla firma přes 5000 poboček. V Česku měl Schlecker 142 prodejen, které loni v srpnu převzala firma p.k.Solvent a přestavila je na nový formát Teta kosmetika.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK