V Holovousích zahájí stavbu Ovocnářského výzkumného institutu

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holovousy (Jičínsko) 13. srpna (ČTK) - V Holovousích na Jičínsku začne na konci srpna slavnostním poklepem základního kamene stavba Ovocnářského výzkumného institutu za 377 milionů korun bez DPH. Stavba by měla být dokončená v roce 2015. ČTK to dnes řekl koordinátor projektu Petr Kubát.

"Cílem projektu je vybudování laboratoří a pracoven, přípravny rostlinného materiálu a zázemí, skleníku s technologií, přístřešků pro techniku, skladu obalů či rekonstrukce skladu ovoce," uvedl Kubát. Stavební část projektu postaví sdružení Jablko, které tvoří firmy Hochtief CZ a BAK stavební společnost. Stavba bude slavnostně zahájena 24. srpna.

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy dosud sídlí v pronajatých prostorách zámku, které však neumožňují další rozvoj. Ústav o výstavbu nového objektu usiluje od roku 2006, přípravu stavby provázely problémy se získáním pozemků. V lednu 2012 ústav získal potvrzení dotace z evropských zdrojů a státního rozpočtu.

Ústav získal 567 milionů korun, součástí projektu je kromě stavební části také vybavení novými přístroji a obnova zastaralé polní mechanizace. Nové pracoviště, ve kterém bude ústav poskytovat poradenství a vzdělávání pro ovocnáře a zemědělce z Česka, má zvýšit konkurenceschopnost tuzemského ovocnářství v Evropě. Více informací o je možné najít na www.vsuo.cz.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK